Samosos
Samosos yra Ajurvedinio maisto patiekalas. Tai pyragėliai su
įdaru. Įdaras galimas keletos rūšių. Aš dažniausiai kepu su obuoliais, su
panyru. Galima kepti ir su daržovėmis.
Tai puikus užkandis prie arbatos.
Tešlai reikės:
·
600 g 1 rūšies miltų ( imkite
būtent tokius miltus, nes tada samosai būna minkšti)
·
5 v.š. sėlenėlių ( aš dedu
linų sėlenas)
·
100 ml augalinio aliejaus arba 90g šilto ghi sviesto
·
Žiupsnelis druskos
·
240 ml šilto vandens
·
0.5 a.š. ciberžolės (ji dedama, kad tešla įgautų auksinę spalvą)
·
1 a.š. sodos
·
Obuolių įdarui:
·
6 obuoliai
·
Cukraus ( dedate pagal norimą kiekį
saldumo)
·
1 a.š.malto kardamono
·
1 a.š.cinamono
Obuolius nulupame, supjaustome kubeliais.Dedame į puodą,
įpilame šiek tiek vandens ( apie 50 ml), įberiame cukrų, prieskonius ir mažai kaitinant patroškiname 10-15 min.
Saldaus panyro įdarui:
·
Panyro varškės ( jį darau pati arba
perku restorane „ Ajurvedinė virtuvė“
·
Razinų ( pagal skonį, kiek mėgstate)
·
Cukraus
·
0.5
apelsino žievelės
·
0.5
arb.š. cinamono
·
0.5 arb.š. malto kardamono
Visus ingredientus sumaišome iki vienalytės masės.
Panyro įdarui su
špinatais:
·
Panyro varškės
·
Sauja špinatų
·
1/3 arb.š. Asafetidos
·
1/5 arb.š. ciberžolės
·
Druskos
·
Juodųjų
pipirų
. Špinatus nuplikome verdančiu vandeniu. Kai špinatia
atvėsta, juos su peiliu susmulkiname. Špinatus dedame į panyrą, suberiame
prieskonius ir sumaišome iki vienalytės
masės.
Ruošiame tešlą:
Į dubenį
suberiame miltus, sėlenėles, druską, nugesintą soda.
Sodą
nugesiname taip : ant sodos užpilame 2 a.š. citrinos culčių.
Ant sausų
produktų pilame aliejų ir vandenį.
Tešlą
suminkome ir paliekame 30 min. pailsėti.
Tešlą iškočiojame, išspaudžiame apvalius apskritimus.
į apskritimį dedame atvėsusio įdaro ir kraštus užspaudžiame.
Kepame iki 200C
įkaitintoje orkaitėje apie 15
– 20 minučių, kol gražiai paruduoja.
Valgome atvėsusius.
Tradiciškai samosai kepami įkaitintame aliejuje, bet man
skaniau ir sveikiau orkaitėje kepti.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą