2015 m. gegužės 17 d., sekmadienis



Aštuonkojo salotos




Taip paruoštas salotas pirmą kartą ragavau Italijoje, Toskanos regione.  Salate di polpo -  nuostabus patiekalas. Keliaudama po Italiją, visada ragauju jį iki šiol.
Ruošiant salotas labai svarbu teisingai išvirti aštuonkojį. Rekomenduoju virti griežtai pagal instrukciją, tada aštuonkojis bus labai minkštas ir gardus. Nes pervirus arba neišvirus, jis gali būti kietas ir guminis.
Jei planuosit salotomis pavaišinti svečius, gaminkit jas ankščiau, nes 2-3 val palaikytos šaldytuve, jos būna labai gardžios, susimaišo skoniai.


Reikės:
1 šviežias aštuonkojis (apie 700-800 g), aš perku didesnį aštuonkojį, apie 1 kg svorio.
4 vidutinio dydžio bulvės, skaniausia gaminti su šviežiomis bulvėmis
4-5 salierų stiebai
Pundelis svogūno laiškų, smulkiai supjaustytų
1/2 raudonojo svogūno, supjaustyto labai smulkiais kubeliais
2 česnako skiltelės, sutrintos arba labai smulkiai sukapotos
1.5-2  didelių citrinų sultys
Druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Alyvuogių aliejaus
Pundelis smulkiai sukapotų  petražolių

Sultiniui, kuriame virsime aštuonkojį reikės:
       1 česnako skiltelės
       1 svogūno galvos
       2 saliero stiebų
       1 morkos
       4 lauro lapų
       6 kadagio uogų
       Druskos, pipirų
       2  litrus vandens

       

Verdame aštuonkojį:
Pagaminti jį nesunku, tik laikykitės instrukcijos, nes kitaip aštuonkojis bus kietas, kaip guma.
1. Aštuonkojį nuplauname po šaltu vandeniu.
2. Išimame akis: pradžioje gražiai išpjauname viršutines dvi akis, po to apatinius čiuptuvus. Išsipjauna gražiai, tik turėkite aštrų peilį.




3. Į puodą pilame apie 2 litrus vandens, sumetame daržoves, druską, pipirus, kitus prieskonius.
4. Kai sultinys pradeda virti, imamės darbo  su aštuonkoju. Paėmę už galvos įmerkiame apie 0.5 cm čiuptuvų  į sultinį, iškeliame. Karštame sultinyje pamerkus  palaikyti apie sekundę ir iškart ištraukti. Antrą kartą merkiame jau 1 cm čiuptuvų  į sultinį ir iškart ištraukiame. Taip merkiame čiuptuvus  14 kartų. Pamerkiame  vis giliau. Per 14 kartų, čiuptuvai pamerkiami iki galvos. Taip verdami čiuptuvų galai gražiai susiraito.




5. Kai aštuonkojo kojos susiraitė, dedame visą jį į puodą ir verdame 60 minučių, ant nedidelės ugnies.




1.  Išvirusį aštuonkojį išgriebiame ant lentos. visiškai atvėsiname.



 Tada supjaustome gabalėliais.

2. Bulves verdame su lupenomis, kol suminkštės, tačiau nebus visiškai sutežę. Išvirusias bulves atvėsiname, nulupame lupenas ir supjaustome gabaliukais.
3. Dideliame dubenyje sumaišome pjaustytas bulves, aštuonkojo gabaliukus, supjaustytus salierus, suberiame supjaustytus svogūnus.
4. Atskirame dubenėlyje sumaišome citrinos sultis ir česnakus, įberiame druskos (pradėkite nuo maždaug 1/2 šaukštelio, vėliau paragausite ir pasūdysite dar, jei truks), įberiame pipirų, alyvuogių aliejaus, mišinį gerai išmaišome.
5. Šiuo mišiniu pašlakstome salotas, pabarstome kapotomis petražolėmis, viską gerai išmaišome ir pastatome į šaldytuvą mažiausiai vienai valandai, kad viskas pasimarinuotų, susigertų skoniai. Aš šaldytuve palaikau apie 2 valandas,
Prieš patiekiant paragauname, ar netrūksta druskos, rūgšties, pipirų.
Ragaujame, skanaujame su baltu vynu. Aš prie šių salotų labai mėgstu Pinot Grigio vynuogių itališką vyną.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą