Aštuonkojo karpačio
Kada nuvažiuoju į Italiją, visada ragauju salate Di Polpo.
Tai fantastiškos salotos. Man
būdavo mįslė, kaip jas pasigaminti. Negaminau nes nemokėjau,
o ir aštuonkojų nebuvo kur nusipirkti. Kai užtikau , kad aštuonkojų galima
nusipirkti parduotuvėje „ Šiaurės jūra“, pagalvojau, kad reikia pabandyti pasigaminti
aštuonkojo karpačio. Receptą radau internete.
Gaminau jį pirmą kartą, bet turiu pasigirti, pavyko, karpačio
buvo labai skanus, todėl nusprendžiau šiuo receptu pasidalinti.
Mums reikės:
1 aštuonkojo ( svoris apie 1300 g )
1 česnako skiltelės
1 svogūno galvos
2 saliero stiebų
1 morkos
4 lauro lapų
6 kadagio uogų
Druskos, pipirų
Pagaminti jį nesunku, tik laikykitės instrukcijos, nes
kitaip aštuonkojis bus kietas, kaip guma.
1. Aštuonkojį nuplauname po šaltu vandeniu.
2. Išimame akis: pradžioje gražiai išpjauname viršutines dvi
akis, po to apatinius čiuptuvus. Išsipjauna gražiai, tik turėkite aštrų peilį.
3. Į puodą pilame apie 2 litrus vandens, sumetame daržoves,
druską, pipirus, kitus prieskonius.
4. Kai sultinys pradeda virti, imamės darbo su aštuonkoju. Paėmę už galvos įmerkiame apie
0.5 cm čiuptuvų į sultinį, iškeliame. Karštame
sultinyje pamerkus palaikyti apie
sekundę ir iškart ištraukti. Antrą kartą merkiame jau 1 cm čiuptuvų į sultinį ir iškart ištraukiame. Taip merkiame
čiuptuvus 14 kartų. Pamerkiame vis giliau. Per 14 kartų, čiuptuvai pamerkiami
iki galvos. Taip verdami čiuptuvų galai gražiai susiraito.
5. Kai aštuonkojo kojos susiraitė, dedame visą jį į puodą ir verdame 60 minučių, ant nedidelės
ugnies.
7. Pasiruošiame plastikinį butelį: perpjauname jį per pusę, ta
dalis su kamšteliu mums nereikalinga. Į kitą butelio pusę dėsim aštuonkojį. Bet prieš tai
dugne išnušame 4 skyles, o viršutinius kraštus įkerpame apie 1.5cm išilgai
butelio. Įkirpimai reikalingi, kad galėtumėm užlankstyti kraštus.
8. Į butelį dedame po vieną gabalą aštuonkojo, vis jį
paspaudžiant. Kai visą sudedame, su mediniu arba plastikiniu daiktu gerai
supresuojame. Pro skylutes dugne išbėga nereikalingas skystis. Aštuonkojį
spauskite tol, kol neliks laisvų oro tarpų. Kuo geriau suspausite, tuo bus
geriau.
9. Suspaudus aštuonkojį, užlankstome įkirptus butelio kraštus ir
viską stangriai apvyniojame maistine plėvele.
10. Dedame į šaldymo kamerą
6 valandom.
11. Po 6 valandų aštuonkojis sušalęs, galima jį pjaustyti ir ruošti karpačio: išimame aštuonkojį iš plastikinio butelio ir labai plonai,
maždaug 2 mm storumo riekelėmis supjaustome, sudedame į lėkštę. Mes pjaustome
su elektrine pjaustykle, jei tokios neturite, pjaustykite su aštriu peiliu.
Ruošiame padažą:
0.5 citrinos sulčių
3 šaukštai tyro alyvuogių aliejaus
Žiupsnelis druskos ir pipirų
Sauja kapotų šviežių petražolių
Sumaišome inde citrinos sultis, aliejų, druską ir pipirus.
Šiuo padažu apšlakstome supjaustytą
aštuonkojį ir pabarstome šviežiomis
petražolėmis.
Skanaus.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą