2015 m. kovo 30 d., pirmadienis


Aštuonkojo karpačio




Kada nuvažiuoju į Italiją, visada ragauju salate Di Polpo. Tai  fantastiškos salotos. Man būdavo  mįslė,  kaip jas pasigaminti. Negaminau nes nemokėjau, o ir aštuonkojų nebuvo kur nusipirkti. Kai užtikau , kad aštuonkojų galima nusipirkti parduotuvėje „ Šiaurės jūra“, pagalvojau, kad reikia pabandyti pasigaminti aštuonkojo karpačio. Receptą radau internete.
Gaminau jį pirmą kartą, bet turiu pasigirti, pavyko, karpačio buvo labai skanus, todėl nusprendžiau šiuo receptu pasidalinti.

Mums reikės:
       1 aštuonkojo  ( svoris apie 1300 g )
       1 česnako skiltelės
       1 svogūno galvos
       2 saliero stiebų
       1 morkos
       4 lauro lapų
       6 kadagio uogų
       Druskos, pipirų


      

Pagaminti jį nesunku, tik laikykitės instrukcijos, nes kitaip aštuonkojis bus kietas, kaip guma.
1. Aštuonkojį nuplauname po šaltu vandeniu.
2. Išimame akis: pradžioje gražiai išpjauname viršutines dvi akis, po to apatinius čiuptuvus. Išsipjauna gražiai, tik turėkite aštrų peilį.




3. Į puodą pilame apie 2 litrus vandens, sumetame daržoves, druską, pipirus, kitus prieskonius.
4. Kai sultinys pradeda virti, imamės darbo  su aštuonkoju. Paėmę už galvos įmerkiame apie 0.5 cm čiuptuvų  į sultinį, iškeliame. Karštame sultinyje pamerkus  palaikyti apie sekundę ir iškart ištraukti. Antrą kartą merkiame jau 1 cm čiuptuvų  į sultinį ir iškart ištraukiame. Taip merkiame čiuptuvus  14 kartų. Pamerkiame  vis giliau. Per 14 kartų, čiuptuvai pamerkiami iki galvos. Taip verdami čiuptuvų galai gražiai susiraito.




5. Kai aštuonkojo kojos susiraitė, dedame visą jį į puodą ir verdame 60 minučių, ant nedidelės ugnies.



6. Išvirusį aštuonkojį išgriebiame ant lentos. Nupjauname galvą, ją perpjauname per pusę. Kitą aštuonkojo pusę perpjauname į keturias dalis.
7. Pasiruošiame plastikinį butelį: perpjauname jį per pusę, ta dalis su kamšteliu mums nereikalinga. Į kitą butelio pusę dėsim aštuonkojį. Bet prieš tai dugne išnušame 4 skyles, o viršutinius kraštus įkerpame apie 1.5cm išilgai butelio. Įkirpimai reikalingi, kad galėtumėm užlankstyti kraštus.


8. Į butelį dedame po vieną gabalą aštuonkojo, vis jį paspaudžiant. Kai visą sudedame, su mediniu arba plastikiniu daiktu gerai supresuojame. Pro skylutes dugne išbėga nereikalingas skystis. Aštuonkojį spauskite tol, kol neliks laisvų oro tarpų. Kuo geriau suspausite, tuo bus geriau.
9. Suspaudus aštuonkojį, užlankstome įkirptus butelio kraštus ir viską stangriai apvyniojame maistine plėvele.




10. Dedame į šaldymo kamerą  6 valandom.
11. Po 6 valandų aštuonkojis sušalęs, galima jį pjaustyti ir ruošti karpačio: išimame aštuonkojį iš plastikinio butelio ir labai plonai, maždaug 2 mm storumo riekelėmis supjaustome, sudedame į lėkštę. Mes pjaustome su elektrine pjaustykle, jei tokios neturite, pjaustykite su aštriu peiliu.



Ruošiame padažą:
 0.5 citrinos sulčių
 3 šaukštai tyro alyvuogių aliejaus
 Žiupsnelis druskos ir pipirų
 Sauja kapotų šviežių petražolių



Sumaišome inde citrinos sultis, aliejų, druską ir pipirus. Šiuo padažu apšlakstome  supjaustytą aštuonkojį  ir pabarstome šviežiomis petražolėmis.


Skanaus.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą