2016 m. rugpjūčio 7 d., sekmadienis



Burgeriai






Kartais šeštadieniais praleidžiu daug laiko virtuvėje, man patinka, tinka ir taip aš ilsiuosi. Tokie šeštadieniai būna dosnūs mūsų šeimai ir draugams įvairiais patiekalais. Tada gaminu nuo šaltų patiekalų iki desertų. Man smagu ragauti, vertinti kas pavyko, kas nelabai.
Kartais norisi pagaminti kažką paprasto ir greito.
Šį šeštadienį mūsų šeima susirinko krūvon, dukra grįžo iš stovyklos, mokėsi fotografuoti pas Tomą Tumalovičių, sūnus parsirado iš savo miškų, kur rinko vabalus herbariumui, vyresnėlė atvažiavo aplankyti . Laukiu tokių dienų, kai visi esame kartu, dalinamės naujienomis, emocijomis.  Džiaugiuos savo vaikais, nes iš jų gaunu tiek žinių, visąlaik turiu ką pasimokyti.
Oras geras,  vakarosim lauke, o aš labai mėgstu burgerius keptus ant griliaus. Dūmelis pakvėpina visą kiemą.  Gaminant burgerius, visi sėdime prie stalo kartu ir visi turi ką veikti, nes burgerį reikia susikonstruoti patiems. Burgeriai toks maistas, kurį jaunimas mielai valgo.
Naminius burgerius gaminti vienas malonumas, nes užtenka paruošti atskirus ingredientus ir kiekvieno fantazijos reikalas, kaip kas susikomponuos patį burgerį.
Jeigu ruošiate šventę , svečių nusimato daug , tačiau tingite daug laiko praleisti virtuvėje , galite gaminti burgerius. Ir draugams bus labai smagu,  ir jums nedaug darbo.
Visada gaminu mėsinius, žuvinius ir vegetariškus: vaikai mėgsta su mėsa, man labai patinka vegetariški ir žuvies, vyras valgo visus.
Pirmiausia reikia išsikepti bandeles, visada jas kepu pati, taip skaniau, žinai ką valgai. Kepu dažniausiai iš dviejų porcijų, nes vienos mums paprastai neužtenka. Tik ištraukus iš orkaitės vaikai paragauja po vieną arba dvi. Šių bandelių receptas  paprastas bei gardus


Bandelėms reikės:
1 valg .šaukšto sausų mielų
50 ml vandens
100 ml pieno
2 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus
2 valg. šaukštai cukraus
1 arbat. šaukštelio druskos
3 puodelių miltų
1 valg. šaukšto lydyto sviesto
2 valg. šaukštų sezamo sėklų
1 kiaušinio

Mieles ir cukrų ištirpiname šiltame vandenyje. Paliekame 10 minučių, kol mielės suputos.
Atskirame inde suplakame kiaušinį, pieną, aliejų ir druską.
Visą šią masę supilame į mieles ir gerai išmaišome.
Suberiame miltus, minkome, kol gaunasi vientisa masė. Nedarykite kietos tešlos, nes tada bandelės bus kietos ir neskanios. Minkant, tešla limpa prie rankų ir norisi vis dėti miltų, bet to daryti nereikia.
Išminkytą tešlą uždengiame su drobule, pastatome šiltai, paliekame stovėti, kol masė padvigubėja.
Kai tešla pakyla, ją vėl suminkome.
Padalijame tešlą į 10 dalių.
Iš kiekvienos formuojame po rutuliuką, jį dedame į sviestiniu popieriumi išklotą skardą.
Padarytas bandeles skardoje dar pakildiname kokį 15 minučių.
Įkaitiname orkaitę iki 180C temperatūros.
Kiekvieną bandelę aptepame lydytu sviestu, apibarstome sezamo sėklomis.
Kepame 15-20 minučių, kol bandelės pasidaro auksinės spalvos.




Mėsainiams:
1.5 kg jautienos sprandinės
2 svogūnai
Pundas šviežių kalendrų ir petražolių, jas reikia sukapoti
3 šaukštai garstyčių
3 šaukštai aliejaus
3 kiaušinio tryniai
Druska ir pipirai

Maltą jautieną sumaišome su kapotais svogūnais, garstyčiomis, aliejumi, kiaušinio tryniais, pagardiname druska ir pipirais.
Šlapiomis rankomis formuojame paplotėlius, sudedame juos ant lentelės.
Prieš kepant mėsainius, grilio groteles reikia patepti per pusę perpjautu svogūnu, pavilgytu aliejuje.
Dedame mėsainius ant grotelių, kepame apie 15 minučių, vartydami.

Žuvies burgeriai:
300 g lašišos žuvies
300 g baltos žuvies( tinka jūrų lydeka, menkė, paltusas)
1 svogūnas
1 kiaušinis
Skiltelė česnako
3-4 šaukštai džiuvėsėlių
Pundelis šviežių petražolių, krapų – žalumynų aš negailiu, kuo jū daugiau, tuo skaniau
Druskos, pipirų, šiek tiek citrinos sulčių


Žuvį sumalame, arba sukapojame peiliu. Aš dažniausiai kapoju, t.y darau kapotą faršą.
Svogūną, žalumynus ir česnaką  susmulkiname.
Žuvį su visais ingredientais dedame į dubenį ir gerai suminkome.
Paskaniname druska ir pipirais.
Šlapiomis rankomis formuojame paplotėlius. Formuojant tarp rankų gerokai suspauskite, kad kepant paplotėliai neiširtų.
Paplotėlius sudedame ant lentelės.





Viskas paruošta, belieka į atskirus dubenis supjaustyti daržoves: pomidorus, agurkus, salotų lapus, raudonuosius svogūnus, marinuotus agurkėlius.




Viskas paruošta. Laikas kepti mėsos ir žuvies paplotėlius.



Padažus ruošiu įvairius pagal pageidavimą ir norus.
Vaikai valgo tik su pomidorų padažu, vyras dedasi aštraus – čili  padažo.
Kartasi pagaminu česnakinį padažą: į alyvuogių aliejų sudedu labai smulkiai sukapotą česnaką, bazilikus, įpilu citrinos sulčių, pagardinu druska ir pipirais.
Jogurto padažas: 10 ridikėlių, mėtų ir kalendrų smulkintų lapelių, 200 g natūralaus jogurto, druskos.
Medaus garstyčių padažas: 2 šaukštai majonezo, 1 šaukštas grūdėtųjų garstyčių, 1 šaukštas medaus, žiupsnelis druskos ir juodųjų pipirų. Man jis labiau tinka prie žuvies mėsainių.
Mėsainių padažas: 2 šaukštai raudonojo vyno acto, 5 šaukštai kečupo, 3 šaukštai rudojo cukraus, 1  šaukštelis maltos aitriosios paprikos, 1 šaukštas sojų padažo, 1 šaukštas Dižono garstyčių.
Galima pasigaminti įvairių padažų, kiekvienas išsirenka savo mėgstamiausią.
Visi keliaujame į lauką. Grilius įkaito, bandelės iškepė, salotos paruoštos.
Belieka mėgautis naminiais burgeriais , smagia kompanija ir šiltu vasaros vakaru.








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą