Tarte Tatin
Kada taip anksti temsta
ir už lango pliaupia lietus, man labai smagu kepti pyragus. Orkaitėje deganti
švieselė, po namus pasklidęs cinamono, obuolių kvapas, sukelia jaukumo įspūdį,
tada ir rudeninė tamsa būna ne tokia niūri. O paskui prie židinio su jame spragsinčiomis malkomis,
šeimos draugijoje, geri arbatą ir
skanauji ką tik iškeptą pyragą. Tokius pasisėdėjimus mano dukra vadina - "Chai time".
Obuolių pyragų receptų yra labai labai daug. Šį rudenį nusprendžiau
išbandyti kuo daugiau ir išrinkti patį
gardžiausią pyragą. Visus receptus patalpinsiu į atskirą skiltį.
Šiandien kepu prancūzišką pyragą – Tarte Tatin, tai
klasikinio obuolių pyrago variantas.
Iškepti jį nesunku ir užtrunki, labai mažai laiko, o skonis nuostabus.
Man jis labai dera prie balto desertinio vyno.
Reikės:
200 g liesos varškės
200 g sviesto
1 kiaušinio trynio
200 g miltų
½ arbatinio šaukštelio kepimo
miltelių
Druskos
Įdarui:
750 g obuolių
50 g sviesto
100 g cukraus
Žiupsnelis cinamono
1. Orkaitę įkaitiname iki 200 C temperatūros.
2. Varškė tešlai turi būti sausas ir biri. Ją ištriname su
sviestu ir kiaušinio tryniu.
3. Ant varškės ir sviesto masės užsijojame miltus, kepimo
miltelius, užberiame druskos ir išminkome elastingą tešlą.
4. Tešlą minkome sparčiai, kad ji nespėtu sušilti.
5. Iš tešlos padarome rutulį, suvyniojame į maistinę plėvelę ir
nakčiai paliekame šaldytuve.
6. Kitą dieną, kai tešla paruošta, imamės kepimo darbų.
7. Obuolius nulupame ir supjaustome skiltelėmis.
8. Keptuvėje ištirpiname sviestą, tolygiai apibarstome cukrumi
ir cinamonu. Mišinį maišome, kol cukrus ištirps ir paruduos. Tik nesudeginkite.
Aš keptuvę nukeliu nuo ugnies, kai cukrus pradeda tirpti. Keptuvę aš naudoju
paprastą, su nuimama rankena.
9. Keptuvės dugną gražiai apdėliojame obuolių skiltelėmis. Pakaitiname
dar 5 minutes.
10. Iš tešlos iškočiojame maždaug ½ cm storio lakštą, tokio
dydžio, kokio yra jūsų keptuvė. Tešla turi uždengti visą keptuvę.
11. Paruoštą tešlą užklojame ant obuolių ir kelius kartus
subadome šakute.
12. Keptuvę dedame ant orkaitės grotelių aukščiausioje padėtyje
ir kepame apie 25-30 minučių.
13. Pyragui iškepus, keptuvę ištraukiame ir palaikome 2 minutes.
Tada staigiai išverčiame į lėkštę, kad obuolių sluoksnis būtų viršuje.
Patiekiame pašildytuose lėkštėse.
Galima patiekti su vaniliniais ledai.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą