2015 m. lapkričio 22 d., sekmadienis



                                  Pomidorinė




Pomidorinė – trinta pomidorų sriuba, viena iš mėgstamiausių mano šeimoje. Kada Godos klausiu, ką norėtų valgyti, ji dažniausiai prašo trintos  pomidorų sriubos su keptomis krevetėmis.
Kai prasideda pomidorų derlius, ją virti vienas malonumas, nes iš ką tik prisirpusių pomidorų, sriuba būna itint skani. Bet nevengiu jos virti rudenį ar žiemą. O šiandien už lango iškrito pirmas sniegas, man norisi pietums, kažko kvepiančio, karšto ir gardaus.

Reikės:
1 kg prinokusių pomidorų
2 šaukštų balzaminio acto, sriubos užbaigimui reiks dar kokių 2.
Alyvuogių aliejaus
Druskos
Grūstų juodųjų pipirų
1 česnako
1 svogūno
1 saliero lapkočio
1 nedidelės cukinijos
Daržovių sultinio
Saujos bazilikų lapelių

1. Orkaitę įkaitiname iki 200C temperatūros.
2. Į stiklinę skardą aukštais kraštais sudedame ketvirčiais pjaustytus pomidorus, pašlakstome juos aliejumi, pabarstome druska, pipirais, cukrumi, užpilame balzaminiu actu. Šalia pomidorų sudedame skiltelėmis išskirstytą ir nuluptą česnaką.


3. Viską šauname į orkaitę ir kepame apie 30 minučių.


4. Iškepusius pomidorus suverčiame į sietelį ir kantriai pertriname. Tyrė turėtų būti švelni, be sėklų ir odelių. Česnakai irgi lengvai persitrina, nes būna iškepę ir minkšti. Pertintus pomidorus padedame į šoną.
Imamės kitų darbų:
5. Į keptuvę pilame du šaukštus aliejaus ir pakepiname smulkintus svogūnus.
6. Apkepus svogūnams, į keptuvę sudedame supjaustytus salierų kotus ir juos apkepiname. Baigiant kepti sudedame smulkiai kapotą česnako skiltelę ir dar pakepiname , kol pasklinda česnako kvapas.
7. Apkepusius svogūnus ir salierą suverčiame į puodą su pomidorais, ten sudedame supjaustytą cukiniją. Visą mišinį užkaitiname, supilame sultinį.Sultinio pilkit apie 500 ml. Sultiniu reguliuojame sriubos tirštumą: jei norite skystos, pilkite daugiau, jeigu mėgstate tirštą, pilkite mažiau.
8. Visą sriubą paverdame 10-15  minučių, kol suminkštėja cukinijos.
9. Išvirusią sriubą sutriname elektriniu trintuvu.
10. Sutrintą sriubą dar pagardiname cukrumi, druska ir pipirais, įpilame balzaminio acto. Būtinai paragaukite, nes prieskonius dedu pagal pageidaujamą skonį. Nebijokit įberti cukraus, jis suteikia pomidorų sriubai ypatingą skonį.




Krevetes ruošiu labai paprastai:
Imu tuziną krevečių, perku šviežias. Jas gerai nuplaunu, nusausinu.
Į keptuvę įpilu aliejaus, sudedu smulkintą česnaką ir suverčiu krevetes. Viską kepu, kol krevetės įgauna gražią raudoną spalvą.
Sriubą patiekiu su skrudinta itališka duonele.



Itališką duoną supjaustau riekelėmis.
Dubenėlyje sumaišau kapotą česnaką su kambario temperatūros sviestu.
Kiekvieną duonos riekę plonai aptepu česnakiniu sviestu.
Sudedu į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Šaunu į orkaitę, kepu kol duona gražiai apskrunda.
Patiekalas sotus. Pietums tikrai daugiau nereikia nieko gaminti.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą