Pomidorinė – trinta pomidorų sriuba, viena iš mėgstamiausių
mano šeimoje. Kada Godos klausiu, ką norėtų valgyti, ji dažniausiai prašo
trintos pomidorų sriubos su keptomis
krevetėmis.
Kai prasideda pomidorų derlius, ją virti vienas malonumas,
nes iš ką tik prisirpusių pomidorų, sriuba būna itint skani. Bet nevengiu jos virti
rudenį ar žiemą. O šiandien už lango iškrito pirmas sniegas, man norisi
pietums, kažko kvepiančio, karšto ir gardaus.
Reikės:
1 kg prinokusių pomidorų
2 šaukštų balzaminio acto, sriubos
užbaigimui reiks dar kokių 2.
Alyvuogių aliejaus
Druskos
Grūstų juodųjų pipirų
1 česnako
1 svogūno
1 saliero lapkočio
1 nedidelės cukinijos
Daržovių sultinio
Saujos bazilikų lapelių
1. Orkaitę įkaitiname iki 200C temperatūros.
2. Į stiklinę skardą aukštais kraštais sudedame ketvirčiais
pjaustytus pomidorus, pašlakstome juos aliejumi, pabarstome druska, pipirais,
cukrumi, užpilame balzaminiu actu. Šalia pomidorų sudedame skiltelėmis
išskirstytą ir nuluptą česnaką.
4. Iškepusius pomidorus suverčiame į sietelį ir kantriai
pertriname. Tyrė turėtų būti švelni, be sėklų ir odelių. Česnakai irgi lengvai
persitrina, nes būna iškepę ir minkšti. Pertintus pomidorus padedame į šoną.
Imamės kitų darbų:
5. Į keptuvę pilame du šaukštus aliejaus ir pakepiname
smulkintus svogūnus.
6. Apkepus svogūnams, į keptuvę sudedame supjaustytus salierų
kotus ir juos apkepiname. Baigiant kepti sudedame smulkiai kapotą česnako
skiltelę ir dar pakepiname , kol pasklinda česnako kvapas.
7. Apkepusius svogūnus ir salierą suverčiame į puodą su
pomidorais, ten sudedame supjaustytą cukiniją. Visą mišinį užkaitiname,
supilame sultinį.Sultinio pilkit apie 500 ml. Sultiniu reguliuojame sriubos
tirštumą: jei norite skystos, pilkite daugiau, jeigu mėgstate tirštą, pilkite
mažiau.
8. Visą sriubą paverdame 10-15
minučių, kol suminkštėja cukinijos.
9. Išvirusią sriubą sutriname elektriniu trintuvu.
10. Sutrintą sriubą dar pagardiname cukrumi, druska ir pipirais,
įpilame balzaminio acto. Būtinai paragaukite, nes prieskonius dedu pagal
pageidaujamą skonį. Nebijokit įberti cukraus, jis suteikia pomidorų sriubai ypatingą skonį.
Krevetes ruošiu labai paprastai:
Imu tuziną krevečių, perku šviežias. Jas gerai nuplaunu,
nusausinu.
Į keptuvę įpilu aliejaus, sudedu smulkintą česnaką ir
suverčiu krevetes. Viską kepu, kol krevetės įgauna gražią raudoną spalvą.
Sriubą patiekiu su skrudinta itališka duonele.
Dubenėlyje sumaišau kapotą česnaką su kambario temperatūros
sviestu.
Kiekvieną duonos riekę plonai aptepu česnakiniu sviestu.
Sudedu į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Šaunu į orkaitę, kepu kol duona gražiai apskrunda.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą