Dar vienas patiekalas iš baklažanų. Ir vėl suktinukai, tik
su kitokiu sūriu ir riešutais. Tokie pat skanūs, kaip ir ankščiau rašytame
recepte, tik graikiški riešutai ir feta suteikia skoniui sodrumo ir sotumo.
Baklažanų valgau daug. Pirmą kartą jų paragavau Korsikoje,
mūsuose jie dar nebuvo populiarūs. Korsikoje baklažanų sezonas prasideda apie liepos mėnesio pabaigą. Tuomet salos gyventojai baklažanų skanauti važiuoja į
kaimą, kur mažuose restoranėliuose jie ruošiami ir ragaujami. Ši tradicija
Korsikoje likusi nuo senų laikų. Kelionės metu ragavome ir mes: keptus, troškintus
ir marinuotus, buvo labai skanu. O šiemet plaukiojom jachta po Graikijos salas,
ten irgi baklažanas populiari daržovė. Tik valgo graikai dažniausiai keptą,
arba daro iš baklažanų užtepą su graikišku jogurtu ir česnaku.
Lietuvoje irgi galima užauginti šią daržovę. Pernai mano sesė
šiltnamyje bandė auginti baklažanus, derlius savo gausa nustebino visus.
Bandykit gaminti ir ragaukit, tikrai nenusivilsit, o vegetarams baklažanas bus kaip mėsa.
Bandykit gaminti ir ragaukit, tikrai nenusivilsit, o vegetarams baklažanas bus kaip mėsa.
Ruošiant baklažanus svarbus juos supjausčius pabarstyti
druska ir palikti pailsėti apie 20 minučių, o prieš kepant juos nusausinti servetėle. Druska iš baklažanų ištraukia kartumą.
Reikės:
2 baklažanų
100 g fetos
2 kiaušinių
100 g džiuvėsėlių ( kas nevalgo miltinių patiekalų, džiuvėsėlių nedėkit)
80 g išlukštentų graikinių
riešutų
nedidelis ryšulėlis žalumynų (baziliko, petražolių)
nedidelis ryšulėlis žalumynų (baziliko, petražolių)
Druskos- baklažanų pabarstymui
Padažui reikės:
800 g pomidorų
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 svogūno
3 česnako skiltelių
Saujos šviežių baziliko lapelių
Cukraus
Druskos
Pipirų
Pirmiausia pasiruošiame padažą:
1. Pomidorus nuplikome verdančiu vandeniu, nulupame ir supjaustome kubeliais.
2. Keptuvėje įkaitiname aliejų, pakepiname susmulkintą svogūną.
Svogūną kepame, kol jis bus aukso spalvos. Baigiant kepti svogūną sudedame
česnaką ir dar kokią 1 minutę pakepame. Česnakas labai greit sudega, todėl
nuolat maišykite. Kai svogūnas ir česnakas suminkštėja ir virtuvėje pasklinda
malonus aromatas, sudedame pjaustytus pomidorus, kapotą baziliką ir pagardiname
padažą cukrumi, druska ir pipirais.
3. Nustačius mažą kaitrą kaitiname, kol pomidorai suminkštės. Nukeliame padažą nuo
viryklės ir sutriname trintuvu. Sutrintą padažą perkošiame per sietelį ir
pastatome pailsėti.
4. Ruošiame baklažanus.
5. Baklažanus supjaustome plonais griežinėliais. Pjaustome išilgai baklažano, per visą ilgį. Kaip jau ankščiau minėjau pabarstome druską ir paliekame pastovėti. Po 20 minučių baklažanus nusausiname. Išdėliojame į kepimo popieriumi išklotą skardą.
6. Orkaitę įkaitiname iki 200C temperatūros.
7. Riešutus sumalame. Juos sumaišome su džiuvėsėliais ir
žiupsneliu druskos.
8. Dubenyje išplakame kiaušinius.
9. Nusausintus baklažanus aptepame kiaušinio plakiniu ir apibarstome džiuvėsėlių ir riešutų mišiniu. 10.Kepame orkaitėje apie 15 minučių.
11. Fetos sūrį sudedame į dubenį, įberiame smulkintus žalumynus, išmaišome.
11. Fetos sūrį sudedame į dubenį, įberiame smulkintus žalumynus, išmaišome.
12. Iškepusius baklažanus atvėsiname, ant kiekvieno dedame po
fetos gabaliuką ir susukame į suktinuką.
12.Suktinukus sudedame į kepimo indą (aš kepu stikliniame inde)pašlakstome alyvuogių aliejumi, užpilame padažu ir šauname į orkaitę 15-20 minučių. Iškeptus baklažanus patiekiame karštus.
Atostogų metu, šį patiekalą gaminau jachtoje, tik vietoje
graikinių riešutų dėjau anakardžių riešutus, man sakyčiau netgi skaniau buvo.
Anakardžiai įvelnesnio skonio ir juos aš sukapojau peiliu. Šis patiekalas gavo
daugiausiai balsų plaukiojimo metu.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą