2015 m. rugsėjo 5 d., šeštadienis



Baklažanų suktinukai su feta




Dar vienas patiekalas iš baklažanų. Ir vėl suktinukai, tik su kitokiu sūriu ir riešutais. Tokie pat skanūs, kaip ir ankščiau rašytame recepte, tik graikiški riešutai ir feta suteikia skoniui sodrumo ir sotumo.
Baklažanų valgau daug. Pirmą kartą jų paragavau Korsikoje, mūsuose jie dar nebuvo populiarūs. Korsikoje  baklažanų sezonas prasideda apie liepos mėnesio pabaigą. Tuomet  salos gyventojai baklažanų skanauti važiuoja į kaimą, kur mažuose restoranėliuose jie ruošiami ir ragaujami. Ši tradicija Korsikoje likusi nuo senų laikų. Kelionės metu ragavome ir mes: keptus, troškintus ir marinuotus, buvo labai skanu. O šiemet plaukiojom jachta po Graikijos salas, ten irgi baklažanas populiari daržovė. Tik valgo graikai dažniausiai keptą, arba daro iš baklažanų užtepą su graikišku jogurtu ir česnaku.
Lietuvoje irgi galima užauginti šią daržovę. Pernai mano sesė šiltnamyje bandė auginti baklažanus, derlius savo gausa nustebino visus.
Bandykit gaminti ir ragaukit, tikrai nenusivilsit, o vegetarams baklažanas bus kaip mėsa.
Ruošiant baklažanus svarbus juos supjausčius pabarstyti druska ir palikti pailsėti apie 20 minučių, o prieš kepant juos nusausinti servetėle. Druska iš baklažanų ištraukia kartumą.

Reikės:
2 baklažanų
100 g fetos
2 kiaušinių
100 g džiuvėsėlių ( kas nevalgo miltinių patiekalų, džiuvėsėlių nedėkit)
80 g išlukštentų graikinių riešutų
nedidelis ryšulėlis žalumynų (baziliko, petražolių)
Druskos- baklažanų pabarstymui

Padažui reikės:
800 g pomidorų
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 svogūno
3 česnako skiltelių
Saujos šviežių baziliko lapelių
Cukraus
Druskos
Pipirų

Pirmiausia pasiruošiame padažą:
1. Pomidorus nuplikome verdančiu vandeniu, nulupame  ir supjaustome kubeliais.
2. Keptuvėje įkaitiname aliejų, pakepiname susmulkintą svogūną. Svogūną kepame, kol jis bus aukso spalvos. Baigiant kepti svogūną sudedame česnaką ir dar kokią 1 minutę pakepame. Česnakas labai greit sudega, todėl nuolat maišykite. Kai svogūnas ir česnakas suminkštėja ir virtuvėje pasklinda malonus aromatas, sudedame pjaustytus pomidorus, kapotą baziliką ir pagardiname padažą  cukrumi, druska ir pipirais.
3.  Nustačius mažą kaitrą kaitiname, kol pomidorai suminkštės. Nukeliame padažą nuo viryklės ir sutriname trintuvu. Sutrintą padažą perkošiame per sietelį ir pastatome pailsėti.
4. Ruošiame baklažanus.
5. Baklažanus supjaustome plonais griežinėliais. Pjaustome išilgai baklažano, per visą ilgį. Kaip jau ankščiau minėjau pabarstome druską ir paliekame pastovėti. Po 20 minučių baklažanus nusausiname. Išdėliojame į kepimo popieriumi išklotą skardą.




6. Orkaitę įkaitiname iki 200C temperatūros.
7. Riešutus sumalame. Juos sumaišome su džiuvėsėliais ir žiupsneliu druskos.
8. Dubenyje išplakame kiaušinius.
9. Nusausintus baklažanus aptepame kiaušinio plakiniu ir  apibarstome džiuvėsėlių ir riešutų mišiniu. 10.Kepame orkaitėje apie 15 minučių.


11. Fetos sūrį sudedame į dubenį, įberiame smulkintus žalumynus, išmaišome.
12. Iškepusius baklažanus atvėsiname, ant kiekvieno dedame po fetos gabaliuką ir susukame į suktinuką.




12.Suktinukus sudedame į kepimo indą (aš kepu stikliniame inde)pašlakstome alyvuogių aliejumi, užpilame padažu ir šauname į orkaitę 15-20 minučių. Iškeptus baklažanus patiekiame karštus.






Valgome su itališka duona.



Atostogų metu, šį patiekalą gaminau jachtoje, tik vietoje graikinių riešutų dėjau anakardžių riešutus, man sakyčiau netgi skaniau buvo. Anakardžiai įvelnesnio skonio ir juos aš sukapojau peiliu. Šis patiekalas gavo daugiausiai balsų plaukiojimo metu.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą