2015 m. rugpjūčio 9 d., sekmadienis


Lašišos pyragas su porais




Labai mėgstu gaminti iš Beatos knygų, nes ten receptai tikrai skanūs, lengvai paruošiami.  Šis pyragas irgi iš Beatos receptų. Kepu jį dažnokai, nes man labai skanus.
Valgau daug žuvies, todėl ir ieškau įvairių receptų su žuvimi. Šį pyragą kepiau ir patiekiau kaip užkandį prieš pagrindinį patiekalą.  Lėkštė labai greit liko tuščia.

Tešlai reikės:
200 g kvietinių miltų
100 g šalto sviesto
Druskos
4 šaukštų šalto vandens

Įdarui reikės:
1 poro
200 g rūkytos lašišos
150 ml pieno
2 kiaušinių
3 šaukštų grietinės
1 šaukšto grūdėtų garstyčių
Krapų

Pirmiausia reikia išminkyti tešlą:

1. Į dubenį suberiame miltus, įtarkuojame šaltą sviestą, įberiame žiupsnelį druskos ir maigome sviestą su miltais, kol pasidaro smulkūs trupiniai, tiesiog sviestas apsivelia miltais. Tada supilame šaltą vandenį ir greitais judesiai suminkome tešlą į vieną gumulą. Jeigu tešla per sausa įpilkite dar šlakelį vandens. Svarbu vandens nepadauginti, pilti po arbatinį šaukštelį.

2. Suminkytą tešlą suspaudžiame į gumulą, suvyniojame į plėvelę ir dedame į šaldytuvą 20 minučių.

3. Tešlai atvėsus, stalą pabarstome miltais ir kočiojame tešlą. Turime iškočioti apskritą lakštą, kuris turi būti didesnis už kepimo skardą.  Didesnis jis turi būti tam, kad padengtų ne tik skardos dugną, bet užklotų ir skardos kraštus.

4. Formą su tešla įdedame į šaldymo kamerą ir palaikome ten 30 minučių, tai darome tam, kad kepant tešla nesusitrauktų. Tešlą galima paruošti ir iš vakaro. Kameroje ji gali stovėti per naktį. Kitą dieną tik paruošite įdarą ir kepsite pyragą. Kartais taip darau, kai žinau, kad reiks po darbo greit iškepti pyragą.

5. Orkaitę įkaitiname iki 190 C temperatūros.

6. Kol tešla šąla, ruošiame įdarą:
7. Porus nuplauname ir supjaustome žiedeliais. Nepjaustykit labai smulkiai, labai skanu, kai poro storis yra 0.5 cm. Porą dedame į keptuvę su trupučiu sviesto ir kepiname ant nedidelės ugnies, kol suminkštės.

8. Kiaušinius išplakame kartu su grietine, pienu, garstyčiomis ir druska( druskos reikia labai nedaug, nes rūkyta lašiša dažnai būna sūroka)

9. Krapus smulkiai supjaustome ir suberiame į kiaušinio plakinį.

10. Pyrago pagrindas atvėso, dabar reikia jį iškepti. Į formą su tešlos lakštu įtiesiame kepimo popierių ir ant jo beriame balastą (žirniai , pupos). Dedame į orkaitę, kepame 15 minučių. Po to išimame popierių su balastu ir dar pakepame 10 minučių.

11. Ištraukiame iš orkaitės formą su apkeptu pyrago pagrindu. Ant jo dedame apkeptus porus, lašišos gabaliukus ir pamaišę dar kartą kiaušinio plakinį užpilame ant lašišos.



12. Pyragą dedame į orkaitę ir kepame iki 160C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 35-40 minučių.

Pyragą galima valgyti ir karštą ir šaltą, bet mano šeimyna vienbalsiai nubalsavo, kad šaltas jis skanesnis.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą