2015 m. liepos 23 d., ketvirtadienis


Menkė su garstyčių padažu



Skaniai paruošti menkę manau  yra tikras menas. Paprastai menkę visi kepa, man kepta menkė nelabai patinka.
Menkė – tokia žuvis, kuri turi savitą skonį, menkės mėsos tekstūra lengva, biri, o ne tinkamai paruošta būna sausa. O ir prieskoniai ne visi tinka ruošiant menkę.
Šį receptą radau atsitiktinai, vienoje knygoje. Visi šeimos nariai vienbalsiai nusprendė, kad taip pagaminta menkė yra labai skani.

Reikės:

4 menkių filė ( po 175 -200 g )
Rupios druskos
400 g bulvių
16 jaunų porų lapkočių
2 l žuvų sultinio
Pipirų grūdelių
Prieskoninių žolelių
1 vidutinio svogūno
50 g morkų
25 g saliero gumbo
100 ml balto balzaminio acto
Šviežių krapų
Alyvuogių aliejaus

Padažui reikės:
1 vidutinio svogūno
100 ml baltojo vyno
300 ml grietinėlės
1 šaukštas stambių garstyčių grūdelių
2 šaukštai smulkių garstyčių grūdelių

1. Menkės filė sudėti į indą, šepetėliu aptepti vandeniu, apibarstyti rupia druska ir palikti 1 valandai, kad pritrauktų.
2. Bulves gerai nuplauti ir su lupena virti 30 minučių.
3. Porus 10 min. palaikyti užpylus verdančiu vandeniu ir perpjauti išilgai.

4. Ruošiam padažą:
Svogūną nulupti, smulkiai supjaustyti ir pakepinti keptuvėje su sviestu. Kai svogūnas pasidarys skaidrus, užpilti baltu vynu. Mišinį užvirti ir 10 min. virti, nustačius didelę kaitrą. Supilti grietinėlę, išmaišyti ir dar 5 min. virti, nustačius vidutinę kaitrą. Į padažą suberti abiejų rušių garstyčias, šluotele išmaišyti. Padažą pertrinti per sietelį ir padėti į šalį.





5. Žuvų sultinį užvirti, įmesti  svogūną, keletą pipirų grūdelių, žoleles, pjaustytas morkas, pjaustytą salierą, supilti balzaminį actą, sudėti gabaliukais pjaustytą menkių file ir kaitinti 20 minučių, bet neleisti vandeniui užvirti ( labai svarbus momentas, nes taip verdama menkė nebus sausa, o bus sultinga ir labai skani)



6. Virtas bulves nulupti ir 20 minučių kepti orkaitėje apibarsčius krapais.
7. Į lėkštę išdėlioti apkeptas bulves, porus, menkę, patiekti su garstyčių padažu.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą