Menkė su garstyčių padažu
Skaniai
paruošti menkę manau yra tikras menas.
Paprastai menkę visi kepa, man kepta menkė nelabai patinka.
Menkė –
tokia žuvis, kuri turi savitą skonį, menkės mėsos tekstūra lengva, biri, o ne
tinkamai paruošta būna sausa. O ir prieskoniai ne visi tinka ruošiant menkę.
Šį receptą
radau atsitiktinai, vienoje knygoje. Visi šeimos nariai vienbalsiai nusprendė,
kad taip pagaminta menkė yra labai skani.
Reikės:
4
menkių filė ( po 175 -200 g )
Rupios
druskos
400
g bulvių
16
jaunų porų lapkočių
2
l žuvų sultinio
Pipirų
grūdelių
Prieskoninių
žolelių
1
vidutinio svogūno
50
g morkų
25
g saliero gumbo
100
ml balto balzaminio acto
Šviežių
krapų
Alyvuogių
aliejaus
Padažui reikės:
1 vidutinio
svogūno
100
ml baltojo vyno
300
ml grietinėlės
1
šaukštas stambių garstyčių grūdelių
2
šaukštai smulkių garstyčių grūdelių
1. Menkės filė
sudėti į indą, šepetėliu aptepti vandeniu, apibarstyti rupia druska ir palikti
1 valandai, kad pritrauktų.
2. Bulves gerai
nuplauti ir su lupena virti 30 minučių.
3. Porus 10
min. palaikyti užpylus verdančiu vandeniu ir perpjauti išilgai.
4. Ruošiam padažą:
Svogūną nulupti, smulkiai supjaustyti ir pakepinti keptuvėje su sviestu. Kai svogūnas pasidarys skaidrus, užpilti baltu vynu. Mišinį užvirti ir 10 min. virti,
nustačius didelę kaitrą. Supilti grietinėlę, išmaišyti ir dar 5 min. virti, nustačius vidutinę kaitrą. Į
padažą suberti abiejų rušių garstyčias, šluotele išmaišyti. Padažą pertrinti
per sietelį ir padėti į šalį.
5. Žuvų sultinį
užvirti, įmesti svogūną, keletą pipirų
grūdelių, žoleles, pjaustytas morkas, pjaustytą salierą, supilti balzaminį
actą, sudėti gabaliukais pjaustytą menkių file ir kaitinti 20 minučių, bet neleisti vandeniui užvirti ( labai
svarbus momentas, nes taip verdama menkė nebus sausa, o bus sultinga ir labai
skani)
6. Virtas
bulves nulupti ir 20 minučių kepti orkaitėje apibarsčius krapais.
7. Į lėkštę
išdėlioti apkeptas bulves, porus, menkę, patiekti su garstyčių padažu.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą