Keptas tunas su salotomis
Labai mėgstu
tuną. Jeigu tik gaunu nusipirkti šios žuvies, nepraleidžiu progos jos paskanauti.
Tunas labai
mėsinga, maistinga žuvis. Tuną galima valgyti tiek žalią, tiek marinuotą, tiek
keptą. Kepant svarbiausia neperkepti, nes tada žuvis darosi sausa ir neskani.
Pernai
viešėdami Sicilijoje gyvenome šalia žuvies parduotuvės. Kas rytą žvejai tiesiai iš valčių pristatydavo šviežią žuvį. Vieną rytą neatsispyrėme pagundai nusipirkti šviežio tuno file, nors sąlygų jį ruošti neturėjome, bet jau labai jis viliojo savo blizgia ir sultinga mėsa. Viešbučio kambaryje pasipjaustėm mažais gabaliukais, pasiruošėm padažą su soja
ir smulkintais svogūnėliais, mirkėm į jį gabaliukus tuno, buvo
nuostabiai skanu.
Kaip
atpažinti, kad tunas šviežias? Paspaudus į mėsą, turi nelikti piršto įspaudo,
šviežia mėsa yra kieta.
Lietuvoje žalio tuno nevalgau, dažniausiai jį kepu.
Šiandien
lauke geras oras tai tuną gaminsiu ant griliaus. Su draugais, kol kepė tunas gėrėjomės oro balionais, sklandančiais virš ežero.
Reikės:
Šviežio tuno
file ( kiekvienai porcijai po vieną file)
Tuno file
prieš kepant pamarinuojame 30 minučių marinate.
50 ml
alyvuogių aliejaus
1 citrinos
žievelė
Žiupsnelis
aitriųjų paprikų
1. Visus
ingredientus sumaišome ir apipilame šiuo marinatu tuną. Dedame į šaldytuvą 30
minučių ir po to dar 15 minučių palaikome kambario temperatūroje.
2. Kol tunas marinuojamas, ruošiame salotas:
4 vidutinio
dydžio cukinijų
400 g
vyšninių pomidorų
1 raudonojo svogūno
50 ml
alyvuogių aliejaus
4 v. š.
citrinos sulčių
Ryšulėlio šviežios kalendros
2 v. š.
kaparėlių
100 g kedro
riešutų (jeigu jų neturite, galite keisti į kepintas moliūgo sėklas)
1. Vyšninius
pomidorus perpjauname per pusę ir dedame į dubenį.
2. Cukiniją
supjaustome su bulvių skustuku plonomis juostelėmis ir sudedame į dubenį ant
pomidorų.
3. Cukiniją ir
pomidorus apipilame aliejumi ir citrinos sultimis, paliekame 10 minučių
pastovėti.
4. Svogūnus
supjaustome šiaudeliais ir pamerkiame į šaltą vandenį 5 minutėm, po to su
rankomis juos nuspaudžiame. Taip paruoštas svogūnas praranda aitrumą.
Svogūnus
sudedame ant pomidorų.
5. Po to į
dubenį dedame kitus ingredientus: pjaustytą kalendrą, kaparėlius, kedro
riešutus.
6. Viską gerai
sumaišome.
Salotos
paruoštos.
Kepame tuną.
Tunas
kepamas po 1 minutę iš kiekvienos pusės. Vidurys dar lieka šiek tiek tamsesnis,
bet kol jūs tuną perkelsite į lėkštę, viduriukas iškeps. Svarbiausia neperkepkite.
Tuno file
dedame į lėkštę, aplšakstome citrinos sultimis. Patiekiame su salotomis ir
raudonu vynu.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą