2015 m. birželio 19 d., penktadienis



Keptas tunas su salotomis



Labai mėgstu tuną. Jeigu tik gaunu nusipirkti šios žuvies, nepraleidžiu progos jos paskanauti.
Tunas labai mėsinga, maistinga žuvis. Tuną galima valgyti tiek žalią, tiek marinuotą, tiek keptą. Kepant svarbiausia neperkepti, nes tada žuvis darosi sausa ir neskani.
Pernai viešėdami Sicilijoje gyvenome šalia žuvies parduotuvės. Kas rytą žvejai tiesiai iš valčių pristatydavo šviežią žuvį. Vieną rytą neatsispyrėme pagundai nusipirkti šviežio tuno file, nors sąlygų jį ruošti neturėjome, bet jau labai jis viliojo savo blizgia ir sultinga mėsa.  Viešbučio kambaryje pasipjaustėm mažais gabaliukais, pasiruošėm padažą su soja ir smulkintais svogūnėliais, mirkėm į jį gabaliukus tuno, buvo nuostabiai skanu.
Kaip atpažinti, kad tunas šviežias? Paspaudus į mėsą, turi nelikti piršto įspaudo, šviežia mėsa yra kieta.
Lietuvoje žalio tuno nevalgau, dažniausiai jį kepu.
Šiandien lauke geras oras tai tuną gaminsiu ant griliaus. Su draugais, kol kepė tunas gėrėjomės oro balionais, sklandančiais virš ežero.






Reikės:

Šviežio tuno file ( kiekvienai porcijai po vieną file)
Tuno file prieš kepant pamarinuojame 30 minučių marinate.
50 ml alyvuogių aliejaus
1 citrinos žievelė
Žiupsnelis aitriųjų paprikų

1. Visus ingredientus sumaišome ir apipilame šiuo marinatu tuną. Dedame į šaldytuvą 30 minučių ir po to dar 15 minučių palaikome kambario temperatūroje.
2. Kol tunas marinuojamas, ruošiame salotas:

4 vidutinio dydžio cukinijų
400 g vyšninių pomidorų
1 raudonojo svogūno
50 ml alyvuogių aliejaus
4 v. š. citrinos sulčių
Ryšulėlio šviežios kalendros
2 v. š. kaparėlių
100 g kedro riešutų (jeigu jų neturite, galite keisti į kepintas moliūgo sėklas)

1. Vyšninius pomidorus perpjauname per pusę ir dedame į dubenį.
2. Cukiniją supjaustome su bulvių skustuku plonomis juostelėmis ir sudedame į dubenį ant pomidorų.
3. Cukiniją ir pomidorus apipilame aliejumi ir citrinos sultimis, paliekame 10 minučių pastovėti.
4. Svogūnus supjaustome šiaudeliais ir pamerkiame į šaltą vandenį 5 minutėm, po to su rankomis juos nuspaudžiame. Taip paruoštas svogūnas praranda aitrumą.
Svogūnus sudedame ant pomidorų.
5. Po to į dubenį dedame kitus ingredientus: pjaustytą kalendrą, kaparėlius, kedro riešutus.
6. Viską gerai sumaišome.
Salotos paruoštos.


Kepame  tuną.


Tunas kepamas po 1 minutę iš kiekvienos pusės. Vidurys dar lieka šiek tiek tamsesnis, bet kol jūs tuną perkelsite į lėkštę, viduriukas iškeps. Svarbiausia neperkepkite.
Tuno file dedame į lėkštę, aplšakstome citrinos sultimis. Patiekiame su salotomis ir raudonu vynu.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą