2015 m. gegužės 3 d., sekmadienis

Vegetariškas paštetas



Mes įpratę paštetą gaminti iš kepenėlių, bet kas nevalgo mėsos, dažniausiai taip ir lieka neparagavę jo.
Perskaičius šį receptą internete, iškarto nusprendžiau pagaminti. Ir tikrai nenusivyliau, paštetas buvo labai skanus, niekas net neatspėjo iš kokių produktų jį kepiau.
Šiandien gaminu vegetarišką paštetą iš sorų kruopų.
Sorų kruopas savo maisto racione ne dažnai naudojame. Aš ir pati vis klausdavau, ką galima iš jų pagaminti, kaip jas valgyti.
Sorose yra daug mineralių medžiagų bei vitaminų. Juose gausu amino rūgščių. Soros yra geležies šaltinis, tai ypač svarbu vegetarams. Sorose yra gausu fluoro, tai reikalinga mūsų dantų apsaugai ir magnio, kuris būtinas organizmui dirbant protinį darbą ir sportuojant.
Sorų kruopos man buvo didelis atradimas. Iš jų galima paruošti ne vieną patiekalą. Todėl mano kruopų spintelėje, jos dabar turi ypatingą vietą.
Darbo ruošiant paštetą yra tikrai nemažai, bet verta pabandyti ir nustebinti save ir kitus.

Paštetui reikės:

       Virtų ir gerai nusunktų daržovių (kurios liko ruošiant padažą)
       ½ stiklinės elektriniu smulkintuvu susmulkintų moliūgo sėklų
       ¾ stiklinės sorų kruopų ( kai jos išvirs, jų kiekis patrigubės)
       ¼ stiklinės alyvuogių aliejaus
       2 šaukštų pomidorų pastos ( koncentrato)
       1 šaukštelio čiobrelių lapelių
       ½ šaukštelio maltų kalendrų
       Druskos, pipirų
       1 kiaušinio (galima jo ir nedėti, bet aš dedu, kad masė geriau  susirištų)

Tirštas vegetariškas padažas
Reikės:
      3 šaukštų alyvuogių aliejaus
      2 svogūnų
      2 žirnelių juodųjų pipirų
      2 žirnelių kvapniųjų pipirų
      1 šaukštelio čiobrelių
      1 šakelės rozmarinų
      2 lauro lapų
      2 vidutinio dydžio morkų
      1 petražolės šaknies
      2 žalių saliero stiebų
      2 česnako skiltelių
      0.5 šaukšto rudojo cukraus
      2 šaukštų pomidorų pastos ( koncentrato)
      2 šaukštų sojų padažo
      1 litro daržovių sultinio, arba vandens
      Druskos, grūstų juodųjų pipirų

1. Puode įkaitiname aliejų.
2. Sudedame pjaustytus svogūnus, suberiame juoduosius pipirus ir kvapniuosius pipirus, įmetame čiobrelius ir rozmarinus, lauro lapelius. Kepiname maišydami, kol svogūnai suminkštėja ir pradeda ruduoti.


3. Kol svogūnai kepa, supjaustome nuluptas morkas, salierus, petražolės šaknį, česnakus.
4. Visas daržoves sumetame į puodą, kuriame kepa svogūnai. Uždengiame puodą ir ant mažos kaitros kepame. Puodą uždengiame, kad daržovės troškintųsi savose sultyse. Daržovės trokšta apie 30 minučių. Jeigu skysčio trūksta, galite įpilti 1-2 šaukštus vandens.
5. Suberiame į puodą cukrų, supilame pomidorų pastą ir sojų padažą, padidiname ugnį ir dvi minutes pakepiname, bet nuolat maišykite.Tada supilame sultinį ir troškiname tol, kol puode lieka apie 1.5 stiklinės skysčio.
6. Išvirusį sultinį nukošiame, o išvirusias daržoves gerai su šaukštu nuspaudžiame. Jas dėsime į paštetą.
7. Nukoštą skystį supilame atgal į puodą ir dar paverdame apie 5-10 minučių.
8. Paragaukime ar netrūksta druskos ir pipirų. Padažas turi būti tirštokas, jeigu jis yra skystas, galima įdėti miltų sutirštinimui. Aš nedėjau, nes man jis sutirštėjo beverdant.

9. Padažas paštetui paruoštas, gaminame patį paštetą:
10. Sorų kruopas išverdame.
11. Sorų kruopas, išvirtas daržoves ir kitus pašteto ingredientus sudedame į didelį dubenį ir elektrinio smulkintuvo pagalba masę sutriname iki vientisumo.
12. Dėdami druską nepersūdykite. Paragaukite.
13. Kepimo formą šiek tiek patepame aliejumi. Aš kepiau silikoninėje formoje, jei kepsite kitokioje, išklokite ją kepimo popieriumi.


14. Suverčiame visą masę į kepimo formą, išlyginame paviršių ir paviršių  patepame alyvuogių aliejumi. 15. Paštetą šauname į iki 200C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepame apie 40-50 minučių.
Paštetas turi gražiai apskrusti.
16. Iškepusį paštetą išimame iš orkaitės ir  pernakt atšaldome, neišimdami iš kepimo formos.
Kitą dieną galime patiekti su daržovių padažu, kurį virėme. Labai skanu paštetą pagardinti krienais.
Paštetą valgėme su šviežiomis daržovių salotomis.
Labai skanu, gardu ir ...... įdomu buvo ragauti šį patiekalą.



Receptas iš www.nidosreceptai.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą