Vegetariškas paštetas
Mes įpratę
paštetą gaminti iš kepenėlių, bet kas nevalgo mėsos, dažniausiai taip ir
lieka neparagavę jo.
Perskaičius šį receptą internete, iškarto nusprendžiau pagaminti. Ir tikrai nenusivyliau,
paštetas buvo labai skanus, niekas net neatspėjo iš kokių produktų jį kepiau.
Šiandien gaminu vegetarišką paštetą iš sorų kruopų.
Sorų kruopas
savo maisto racione ne dažnai naudojame. Aš ir pati vis klausdavau, ką galima
iš jų pagaminti, kaip jas valgyti.
Sorose yra
daug mineralių medžiagų bei vitaminų. Juose gausu amino rūgščių. Soros yra
geležies šaltinis, tai ypač svarbu vegetarams. Sorose yra gausu fluoro, tai
reikalinga mūsų dantų apsaugai ir magnio, kuris būtinas organizmui dirbant protinį
darbą ir sportuojant.
Sorų kruopos
man buvo didelis atradimas. Iš jų galima paruošti ne vieną patiekalą. Todėl
mano kruopų spintelėje, jos dabar turi ypatingą vietą.
Darbo
ruošiant paštetą yra tikrai nemažai, bet verta pabandyti ir nustebinti save ir
kitus.
Virtų ir gerai nusunktų daržovių (kurios
liko ruošiant padažą)
½ stiklinės elektriniu smulkintuvu
susmulkintų moliūgo sėklų
¾ stiklinės sorų kruopų ( kai jos išvirs,
jų kiekis patrigubės)
¼ stiklinės alyvuogių aliejaus
2 šaukštų pomidorų pastos ( koncentrato)
1 šaukštelio čiobrelių lapelių
½ šaukštelio maltų kalendrų
Druskos,
pipirų
1
kiaušinio (galima jo ir nedėti, bet aš dedu, kad masė geriau susirištų)
Tirštas vegetariškas
padažas
Reikės:
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
2 svogūnų
2 žirnelių juodųjų pipirų
2 žirnelių kvapniųjų pipirų
1 šaukštelio čiobrelių
1 šakelės rozmarinų
2 lauro lapų
2 vidutinio dydžio morkų
1 petražolės šaknies
2 žalių saliero stiebų
2 česnako skiltelių
0.5 šaukšto rudojo cukraus
2 šaukštų pomidorų pastos ( koncentrato)
2 šaukštų sojų padažo
1 litro daržovių sultinio, arba vandens
Druskos, grūstų juodųjų pipirų
1. Puode
įkaitiname aliejų.
2. Sudedame
pjaustytus svogūnus, suberiame juoduosius pipirus ir kvapniuosius pipirus,
įmetame čiobrelius ir rozmarinus, lauro lapelius. Kepiname maišydami, kol
svogūnai suminkštėja ir pradeda ruduoti.
3. Kol svogūnai
kepa, supjaustome nuluptas morkas, salierus, petražolės šaknį, česnakus.
4. Visas daržoves
sumetame į puodą, kuriame kepa svogūnai. Uždengiame puodą ir ant mažos kaitros
kepame. Puodą uždengiame, kad daržovės troškintųsi savose sultyse. Daržovės
trokšta apie 30 minučių. Jeigu skysčio trūksta, galite įpilti 1-2 šaukštus
vandens.
5. Suberiame į
puodą cukrų, supilame pomidorų pastą ir sojų padažą, padidiname ugnį ir dvi
minutes pakepiname, bet nuolat maišykite.Tada supilame sultinį ir troškiname
tol, kol puode lieka apie 1.5 stiklinės skysčio.
6. Išvirusį
sultinį nukošiame, o išvirusias daržoves gerai su šaukštu nuspaudžiame. Jas
dėsime į paštetą.
7. Nukoštą
skystį supilame atgal į puodą ir dar paverdame apie 5-10 minučių.
8. Paragaukime
ar netrūksta druskos ir pipirų. Padažas turi būti tirštokas, jeigu jis yra
skystas, galima įdėti miltų sutirštinimui. Aš nedėjau, nes man jis sutirštėjo beverdant.
9. Padažas paštetui
paruoštas, gaminame patį paštetą:
10. Sorų kruopas
išverdame.
11. Sorų
kruopas, išvirtas daržoves ir kitus pašteto ingredientus sudedame į didelį
dubenį ir elektrinio smulkintuvo pagalba masę sutriname iki vientisumo.
12. Dėdami
druską nepersūdykite. Paragaukite.
13. Kepimo formą
šiek tiek patepame aliejumi. Aš kepiau silikoninėje formoje, jei kepsite
kitokioje, išklokite ją kepimo popieriumi.
14. Suverčiame
visą masę į kepimo formą, išlyginame paviršių ir paviršių patepame alyvuogių aliejumi. 15. Paštetą šauname
į iki 200C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepame apie 40-50 minučių.
Paštetas
turi gražiai apskrusti.
16. Iškepusį
paštetą išimame iš orkaitės ir pernakt
atšaldome, neišimdami iš kepimo formos.
Kitą dieną
galime patiekti su daržovių padažu, kurį virėme. Labai skanu paštetą pagardinti
krienais.
Paštetą
valgėme su šviežiomis daržovių salotomis.
Labai skanu,
gardu ir ...... įdomu buvo ragauti šį patiekalą.
Receptas iš
www.nidosreceptai.lt
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą