Citrininis
pyragas su uogomis
Pyragas su citrinų kremu - vienas iš mano mėgstamiausių.
Jis gaivus, rūgštokas ir labai labai skanus.
Šį pyragą kepu su mėlynėmis arba avietėmis. Šiandien
turėjau šaldytų mėlynių, tai šiandieninis pyragas su mėlynėmis. Jeigu imsite
šaldytas uogas, jas atitirpinkite kambario temperatūroje ir nupilkite uogų
sultis. Iš jų padarysit gėrimą arba išplaksite vaikams pieno kokteilį.
Tešlai reikės: ( iš
tiek ingredientų pagaminsime pagrindą
dviems pyragams)
350 g sviesto
50 g cukraus
1 kiaušinio
450 g miltų
Citrinų įdarui reikės:
150 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
220 g cukraus
250 ml 35% riebumo grietinėlės
8 kiaušinių (1 baltymą panaudosime
pyrago pagrindui ištepti)
1 stiklinės uogų (mėlynių arba aviečių)
Visų pirma gaminame tešlą pyrago
pagrindui:
1. Kepimo formą
ištepame sviestu.
2. Sviestą su
cukrumi išsukame iki vientisos masės. Kai masė pasidaro vientisa ir puri,
įmušame kiaušinį ir vėl sukame. Sviestą galima sukti dubenyje su mediniu
šaukštu arba virtuviniu kombainu.
3. Sviesto ir
kiaušinių masę sukame kol ji pasidaro vientisa, tada beriame miltus ir minkome.
4. Tešlą
padaliname į dvi dalis. Iš vieno kepsime pyragą dabar, kitą suvyniojame į
maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą.
5. Iš tešlos
suformuojame pailgą ritinėlį. Pjaustome nedideliais gabaliukais, kiekvieną gabalą dedame į kepimo formą ir su
pirštais prispaudžiame prie kepimo formos dugno ir sienelių. Tešla turi
pasidengti visas skardos dugnas ir kraštai. Kraštus stenkitės padaryti kuo
aukštesius, kad neišbėgtų įdaras.
6. Kepimo formą dedame į šaldytuvą 1 valandai.
7. Po valandos
kepimo formą išimame iš šaldytuvo, ant tešlos dedame kepimo popierių ir beriame
balastą ( avinžirnius, žirnius). Balastas reikalingas tam, kad pyrago pagrindas
būtų krepšelio formos ir mes į jį galėtumėm supilti įdarą.
8. Kepame 15
minučių iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
9. Apkepusį
pyrago pagrindą išimame iš orkaitės, nuo kepimo formos nuimame balastą, tešlos
paviršių ištepame kiaušinio baltymu ir pašauname į orkaitę dar 8 minutėm. Tai
darome tam, kad įpylus įdaro tešla nesuminkštėtų ir įdaras nesusigertų į tešlą.
Iš baltymo susiformuoja tarsi apsauginė plėvelė.
Ruošiame įdarą:
10. Visus įdaro
ingredientus supilame į puodą, statome ant viryklės ir kaitindami plakame.
Kaitra turi būti labai nedidelė. Mišinį plakame kol jis įkais iki 40 C temperatūros.
11. Išplaktą
įdarą pilame ant pyrago pagrindo ir kepame iki 140 C temperatūros įkaitintoje
orkaitėje apie 35 minutes.
12. Iškepusį
pyragą paliekame , kad jis atvėstų. Tada užbarstome uogas ir nedideliu kiekiu
cukraus
pudros.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą