2015 m. gegužės 1 d., penktadienis


Citrininis pyragas su uogomis



Pyragas su citrinų kremu - vienas iš mano mėgstamiausių. Jis gaivus, rūgštokas ir labai labai skanus.
Šį pyragą kepu su mėlynėmis arba avietėmis. Šiandien turėjau šaldytų mėlynių, tai šiandieninis pyragas su mėlynėmis. Jeigu imsite šaldytas uogas, jas atitirpinkite kambario temperatūroje ir nupilkite uogų sultis. Iš jų padarysit gėrimą arba išplaksite vaikams pieno kokteilį.

Tešlai reikės: ( iš tiek ingredientų  pagaminsime pagrindą dviems pyragams)

       350 g sviesto
       50 g cukraus
       1 kiaušinio
       450 g miltų

Citrinų įdarui reikės:

       150 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
       220 g cukraus
       250 ml 35% riebumo grietinėlės
       8 kiaušinių (1 baltymą panaudosime pyrago pagrindui ištepti)
      1 stiklinės uogų (mėlynių arba aviečių)

Visų pirma gaminame tešlą pyrago pagrindui:
1. Kepimo formą ištepame sviestu.
2. Sviestą su cukrumi išsukame iki vientisos masės. Kai masė pasidaro vientisa ir puri, įmušame kiaušinį ir vėl sukame. Sviestą galima sukti dubenyje su mediniu šaukštu arba virtuviniu kombainu.
3. Sviesto ir kiaušinių masę sukame kol ji pasidaro vientisa, tada  beriame miltus ir minkome.
4. Tešlą padaliname į dvi dalis. Iš vieno kepsime pyragą dabar, kitą suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą.
5. Iš tešlos suformuojame pailgą ritinėlį. Pjaustome nedideliais gabaliukais,  kiekvieną gabalą dedame į kepimo formą ir su pirštais prispaudžiame prie kepimo formos dugno ir sienelių. Tešla turi pasidengti visas skardos dugnas ir kraštai. Kraštus stenkitės padaryti kuo aukštesius, kad neišbėgtų įdaras.






 6. Kepimo formą dedame į šaldytuvą 1 valandai.
7. Po valandos kepimo formą išimame iš šaldytuvo, ant tešlos dedame kepimo popierių ir beriame balastą ( avinžirnius, žirnius). Balastas reikalingas tam, kad pyrago pagrindas būtų krepšelio formos ir mes į jį galėtumėm supilti įdarą.


8. Kepame 15 minučių iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
9. Apkepusį pyrago pagrindą išimame iš orkaitės, nuo kepimo formos nuimame balastą, tešlos paviršių ištepame kiaušinio baltymu ir pašauname į orkaitę dar 8 minutėm. Tai darome tam, kad įpylus įdaro tešla nesuminkštėtų ir įdaras nesusigertų į tešlą. Iš baltymo susiformuoja tarsi apsauginė plėvelė.





Ruošiame įdarą:
10. Visus įdaro ingredientus supilame į puodą, statome ant viryklės ir kaitindami plakame. Kaitra turi būti labai nedidelė. Mišinį plakame  kol jis įkais iki 40 C temperatūros.
11. Išplaktą įdarą pilame ant pyrago pagrindo ir kepame iki 140 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes.


12. Iškepusį pyragą paliekame , kad jis atvėstų. Tada užbarstome uogas ir nedideliu kiekiu cukraus 
pudros.




       

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą