2015 m. gegužės 3 d., sekmadienis

Medaus tortas







Jis mano mažosios dukrytės pats mėgstamiausias. Kepu jį per jos gimtadienį, o šiandien kepiau mamyčių dienos proga. Už lango taip gražiai žydi vyšnios, šviečia saulė. Tikras pavasaris. Ir labai norėjosi iškept kažką skanaus, nostalgiško.
 Šį tortą kepdavo mano močiutė. Ji mane ir išmokė, kaip kočioti tešlą, kaip paruošti kremą.
Kepant medaus tortą, reiks šiek tiek daugiau kantrybės ir darbo, nes turim iškepti apie 15 plonų blynų, prieš tai kiekvieną plonai iškočiojus. Bet torto skonis, atperka visą darbą. O ir kočiojimas, man yra savotiška meditacija.

Pirmiausia ruošiame tešlą:

       250 g medaus
       220 g sviesto
       200 g cukraus
       2 kiaušiniai
       2 šaukštai riebios grietinės
       800 g miltų
       2 šaukšteliai kepimo miltelių
       2 šaukšteliai cinamono

Kremas:

      1.5 litro riebios grietinės
      2 šaukštai želatinos
      200 g cukraus    
      2 citrinų sultys ( močiutė dėdavo citrinos rūgštelę)
      1 citrinos tarkuota žievelė

Pirmiausia ruošiame tešlą.
1. Į puodą sudedame medų, cukrų ir sviestą. Puodą statome ant viryklės ir kaitiname ant labai mažos kaitros, kol viskas ištirpsta. Nukeliame puodą nuo viryklės, kad masė šiek tiek pravėstų.


2. Kiaušinius išmaišome su grietine.
3. Miltus, atskirame dubenyje, sumaišome su cinamonu ir kepimo milteliais.
4. Į pravėsusią medaus ir sviesto masę pilame kiaušinius, išmaišome, tada beriame miltus ir minkome.
5. Tešla neturi būti kieta. Suminkius tešlą, ją susukame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą 2-3 valandom. Tešlą galite palikti ir per naktį.
6. Išėmus iš šaldytuvo tešlą, paliekame kambario temperatūroje, kad šiek tiek sušiltų.
7. Tešlą padaliname į 14-15 vienodų gabaliukų.




8. Iš kepimo popieriaus iškerpame norimo dydžio apskritimus, ant jų kočiosime tešlą.
9. Gabaliuką tešlos dedame ant popieriaus, pabarstome miltais ir plonai plonai iškočiojame. Kraštus, jeigu jie nelygūs, nupjauname peiliu. O iškočiotą blyną subadome šakute.


10. Dedame į iki 180C temperatūros įkaitintą orkaitę, kepame apie 10 minučių. Stebėkite kepamus blynus, kad nesudegtų, nes jie labai ploni.
11. Iškeptus blynus vienas ant kito krauname į lėkštę. Kol visus iškepame. Bus nemažai darbelio, bet po truputį iškepsime visus blynus. Blynai lūžta, elkitės su jais labai pagarbiai.



Kol blynai vėsta, ruošiam pertepimui skirtą kremą.
13. Užmerkiame želatiną su 50 ml šalto vandens, paliekame, kad išbrinktų.
14. Citrinas gerai nuplauname, nutarkuojame 1 citrinos žievelę ( bet tik geltoną sluoksnį) ir išspaudžiame citrinų sultis.


15. Į dubenį supilame grietinę, suberiame cukrų, supilame citrinos sultis ir citrinos žievelę. Maišikliu lengvai plakame, ko ištirpsta cukrus.
16. Puodelį su želatina statome į karšto vandens vonelę, pamaišome, kad želatina ištirptų.
17. Ištirpusią želatiną supilame į grietinę, išmaišome. Paliekame šiek tiek atvėsti.
18. Imam lėkštę, ar padėklą, kur tupdysme tortą. Aš darau apvalioje kepimo formoje, nes grietinė yra gan skysta ir kepimo formoje  neišbėga pro kraštus.
19. Dedame pirmą blyną, ant jo pilame įdaro, paskirstome tolygiai. Kremo tepame po 3-4 šaukštus, kad pasidengtų keletu milimetrų masės. Ant viršaus dedame antrą blyną, vėl tepame kremo, vėl dedame blyną ir taip toliau – kol suformuojame visą tortą.
20. Tortas išeina labai didelis ir sunkus. Iš šio kiekio galima padaryti du mažesnius.
21. Kai tortas suteptas, belieka papuošti. Puošti galima nuo blynų likusiais trupiniais. Aš puošiau kraštus kokoso drožlėmis, o viršų šokoladu. Puošimas, tai jau jūsų noro ir fantazijos reikalas.



Tortas turi pastovėti šaldytuve parą laiko, bet man skaniausiais būna, kai šaldytuve pastovi apie 2 paras.

Ir dabar rašau ir skanauju medaus tortą su kavute, dar pažvelgiu pro langą į žeme besiritinėjančią saulutę ir džiaugiuosi. Gyvenimas nuostabus.







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą