Medaus tortas
Jis mano
mažosios dukrytės pats mėgstamiausias. Kepu jį per jos gimtadienį, o šiandien
kepiau mamyčių dienos proga. Už lango taip gražiai žydi vyšnios, šviečia saulė.
Tikras pavasaris. Ir labai norėjosi iškept kažką skanaus, nostalgiško.
Šį tortą kepdavo mano močiutė. Ji mane ir
išmokė, kaip kočioti tešlą, kaip paruošti kremą.
Kepant
medaus tortą, reiks šiek tiek daugiau kantrybės ir darbo, nes turim iškepti
apie 15 plonų blynų, prieš tai kiekvieną plonai iškočiojus. Bet torto skonis,
atperka visą darbą. O ir kočiojimas, man yra savotiška meditacija.
Pirmiausia ruošiame
tešlą:
250 g medaus
220 g sviesto
200 g cukraus
2 kiaušiniai
2 šaukštai riebios grietinės
800 g miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
2 šaukšteliai cinamono
Kremas:
1.5 litro riebios grietinės
2 šaukštai želatinos
200 g cukraus
2 citrinų sultys ( močiutė dėdavo citrinos
rūgštelę)
1 citrinos tarkuota žievelė
Pirmiausia
ruošiame tešlą.
1. Į puodą
sudedame medų, cukrų ir sviestą. Puodą statome ant viryklės ir kaitiname ant
labai mažos kaitros, kol viskas ištirpsta. Nukeliame puodą nuo viryklės, kad
masė šiek tiek pravėstų.
2. Kiaušinius
išmaišome su grietine.
3. Miltus,
atskirame dubenyje, sumaišome su cinamonu ir kepimo milteliais.
4. Į pravėsusią
medaus ir sviesto masę pilame kiaušinius, išmaišome, tada beriame miltus ir
minkome.
5. Tešla neturi
būti kieta. Suminkius tešlą, ją susukame į maistinę plėvelę ir dedame į
šaldytuvą 2-3 valandom. Tešlą galite palikti ir per naktį.
6. Išėmus iš
šaldytuvo tešlą, paliekame kambario temperatūroje, kad šiek tiek sušiltų.
7. Tešlą
padaliname į 14-15 vienodų gabaliukų.
8. Iš kepimo
popieriaus iškerpame norimo dydžio apskritimus, ant jų kočiosime tešlą.
9. Gabaliuką
tešlos dedame ant popieriaus, pabarstome miltais ir plonai plonai iškočiojame.
Kraštus, jeigu jie nelygūs, nupjauname peiliu. O iškočiotą blyną subadome
šakute.
10. Dedame į iki
180C temperatūros įkaitintą orkaitę, kepame apie 10 minučių. Stebėkite kepamus
blynus, kad nesudegtų, nes jie labai ploni.
11. Iškeptus
blynus vienas ant kito krauname į lėkštę. Kol visus iškepame. Bus nemažai
darbelio, bet po truputį iškepsime visus blynus. Blynai lūžta, elkitės su jais
labai pagarbiai.
Kol blynai
vėsta, ruošiam pertepimui skirtą kremą.
13. Užmerkiame
želatiną su 50 ml šalto vandens, paliekame, kad išbrinktų.
14. Citrinas
gerai nuplauname, nutarkuojame 1 citrinos žievelę ( bet tik geltoną sluoksnį)
ir išspaudžiame citrinų sultis.
15. Į dubenį
supilame grietinę, suberiame cukrų, supilame citrinos sultis ir citrinos
žievelę. Maišikliu lengvai plakame, ko ištirpsta cukrus.
16. Puodelį su
želatina statome į karšto vandens vonelę, pamaišome, kad želatina ištirptų.
17. Ištirpusią
želatiną supilame į grietinę, išmaišome. Paliekame šiek tiek atvėsti.
18. Imam lėkštę,
ar padėklą, kur tupdysme tortą. Aš darau apvalioje kepimo formoje, nes grietinė
yra gan skysta ir kepimo formoje
neišbėga pro kraštus.
19. Dedame pirmą
blyną, ant jo pilame įdaro, paskirstome tolygiai. Kremo tepame po 3-4 šaukštus,
kad pasidengtų keletu milimetrų masės. Ant viršaus dedame antrą blyną, vėl
tepame kremo, vėl dedame blyną ir taip toliau – kol suformuojame visą tortą.
20. Tortas
išeina labai didelis ir sunkus. Iš šio kiekio galima padaryti du mažesnius.
21. Kai tortas
suteptas, belieka papuošti. Puošti galima nuo blynų likusiais trupiniais. Aš
puošiau kraštus kokoso drožlėmis, o viršų šokoladu. Puošimas, tai jau jūsų noro
ir fantazijos reikalas.
Tortas turi
pastovėti šaldytuve parą laiko, bet man skaniausiais būna, kai šaldytuve
pastovi apie 2 paras.
Ir dabar
rašau ir skanauju medaus tortą su kavute, dar pažvelgiu pro langą į žeme
besiritinėjančią saulutę ir džiaugiuosi. Gyvenimas nuostabus.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą