2015 m. balandžio 8 d., trečiadienis


Migdolinis apelsininis keksas



Šis keksas tiems, kurie mėgsta migdolų riešutus ir apelsinų aromatą. Iškeptį šį keksą reikia šiek tiek daugiau laiko, bet verta pabandyti.
Puikiai tinka su kava ar arbata, galima jį ragauti su desertiniu vynu.

Tešlai reikės:
50 g varškės
2 valgomų šaukštų pieno
1 valgomo šaukšto augalinio aliejaus ( aš pilu saulėgrąžų)
žiupsnelio druskos
20 g cukraus
100 g miltų
0.5 šaukštelio kepimo miltelių
Sviesto skardai ištepti
1 valgomą šaukštą džiūvėsėlių skardai pabarstyti

Įdarui reikės:

1 apelsino žievelės
80 g maltų migdolų
30 g cukraus
1 kiaušinio baltymo
2 valgomų šaukštų brendžio
3 valgomų šaukštų apelsininio marmelado
1 kiaušinio trynio
2 valgomų šaukštų šviežių apelsinų sulčių


1. Dubenyje į išmaišome varškę, pieną ir augalinį aliejų. Paskui suberiame druską ir cukrų. Viską maišome tol, kol ištirpsta cukrus ir druska.
2. Į atskirą dubenį išsijojame miltus ir kepimo miltelius. Miltų masę suberiame į varškės masę, viską gerai išminkome.
3. Dubenį su tešla uždengiame drobule, paliekame keletai minučių, kad miltai išbrinktų.
4. Skardą ištepame sviestu ir pabarstome džiūvėsėliais.
5. Kol tešla brinksta, ruošiame įdarą:
                Po karštu vandeniu nuplauname apelsiną. Nutarkuojame cedrą.
                Maltus migdolus sumaišome su cukrumi, tarkuota apelsino žievele, kiaušinio baltymu,                       brendžiu.
                Masė turi būti tiršta, panaši į kremą.


6. Lentelę gausiai pabarstome miltais, ant jos kočiojame tešlą. Tešlą reikia iškočioti į 18/30  dydžio lakštą.


7. Ant tešlos tepame marmeladą, ant viršaus lygiai užtepame migdolinį įdarą.




8. Pradedant nuo trumpesnės pusės, tešlą suvyniojame ir įdedame į skardą.
9. Kiaušinio trynį sumaišome su 2 valgomais šaukštais apelsinų sulčių ir aptepame pyrago paviršių.
10 Labai aštriu peiliu tešloje padarome negilias įpjovas. 




11. Keksą kepame iki 190 C įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 minučių, kol įgaus auksinę – rudą spalvą.
Ar keksas iškepęs patikriname mediniu pagaliuku.
12. Iškepusį keksą galima apibarstyti cukraus pudra, arba aptepti pašildytu apelsinų džemu.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą