Labai mėgstu
kepti biskvitą. Paklausite kodėl? Yra keletas priežasčių. Viena iš jų, tai, kad
nuo biskvito kepimo prasidėjo mano kulinarinė kelionė. Antra – jį iškepti yra
gana sudėtinga ir tai tikras iššūkis maisto mėgėjui. Kiekvienas žingsnis kepant biskvitą - labai
svarbus, kažką padarysite ne taip, biskvitas susmegs ir jūsų darbas nueis
veltui. Trečia – dievinu kepamo biskvito kvapą. Kai jis kepa, pakvimpa visi
namai, tada prisimenu vaikystę, močiutę ir senelį, darbų šurmulį, kai senelis kepdavo tortus. Ketvirta – biskvitiniai
pyragėliai, pyragai - aristokratų desertas. Jais gali mėgautis kasdien: ryte
prie kavos, popiet su arbata arba desertiniu vynu. Ir žinoma skanauti vieną.
Biskvitas,
manau yra kulinarijos šedevras. Turėdamas kiaušinius ir miltus, gali paruošti
tobulo skonio, tirpstantį burnoje desertą. O kaip biskvitą patieksite, tai jau jūsų fantazijos
reikalas. Būdų yra gal tūkstantis.
Šiandien pas
mane ant stalo biskvitas, kurį kepu netradiciškai, nes į tešlą pilu karšto
vandens.
Biskvitiniam
tortui reikės:
6 kiaušinių
120 g cukraus
100 ml verdančio vandens
300 g miltų
3 valgomi šaukštai bulvių krakmolo
2 valgomi šaukštai lydyto sviesto
Pertepimui:
500 ml 30% riebumo grietinėlės
Šviežių aviečių ( kai kepiau šiandien
naudojau šaldytas)
Cukraus pudros, apibarstymui torto
Matuoju
stiklinėmis, nes taip paprasčiau. Paimkite tokią stiklinę, į kurią telpa 200 ml
vandens. Ir su ja matuokite visus ingredientus.
1. Kiaušinius
su cukrumi plakame tol, kol ištirps cukrus ir
masė patrigubės. Kiaušinių masė pasidaro puri, nesijaučia cukraus
kruopelės. Ar dar liko neištirpusio cukraus, galime patikrinti masę patrynę
tarp pirštų. Jei cukrus nesijaučia, vadinasi ištirpo. Plakti reikia iki tol
,kol kiaušinių masė pasidaro tiršta ir lieka linijos.
2. Į išplaktus kiaušinius,vis dar plakant, pilame 0.5 stiklinės verdančio vandens. Plakame toliau kokias 3 minutes. Tada bus galima berti
miltus.
3. Miltus ir
krakmolą persijojame 3 kartus. Persijoti miltai suteikia biskvitui purumo.
4. Miltų ir
krakmolo mišinį palengva beriame į kiaušinių plakinį ir lengvai maišome.
Maišome labai atsargiai, iš apačios į viršų. Jokiu būdu neplakite ir
nemaišykite greitais judesiais.
5. Kai miltus išmaišysime, supilame 2 valgomus šauktus lydyto sviesto ir dar palengva pamaišome.
6. 2 tortinių
šonus ištepame sviestu, o dugną išklojame kepimo popieriumi.
7. Tešlą
supilame į 2 tortines po lygiai ir pašauname į iki 160 C temperatūros įkaitintą orkaitę.
8. Biskvitas kepa 35-40 minučių. Jokių būdu nevarstykite orkaitės durelių. Ar biskvitas iškepęs,
patikrinkite mediniu pagaliuku. Jeigu jis, įbedus į biskvitą lieka sausas, vadinasi biskvitas iškepė.
9. Iškepusį
biskvitą, išimame iš orkaitės ir turime stuktelti į stalą. Aš pakėlusi skardą
metu ant stalo. Taip mesti reikia, kad išeitu oras ir drėgmė. Nebijokite, jeigu
biskvitas gerai paruoštas, jis nesukris. Jeigu sukris, vadinasi, kažką padarėte
ne taip gamindami.
10. Biskvitus išimame iš skardos, ataušiname.
11. Biskvitus
pertepame plakta grietinėle ir šviežiomis avietėmis.
12. Ant viršaus
užpilame plaktos grietinėlės, papuošiame avietėmis ir pabarstome cukraus pudra.
Pusvalandžiui
dedame į šaldytuvą.
Man šis
tortukas labai patiko. Biskvitas lengvas, avietės gaivios, o grietinėlė , kaip
debesėlis.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą