2015 m. balandžio 15 d., trečiadienis



Biskvitinis tortas su avietėmis




Labai mėgstu kepti biskvitą. Paklausite kodėl? Yra keletas priežasčių. Viena iš jų, tai, kad nuo biskvito kepimo prasidėjo mano kulinarinė kelionė. Antra – jį iškepti yra gana sudėtinga ir tai tikras iššūkis maisto mėgėjui.  Kiekvienas žingsnis kepant biskvitą - labai svarbus, kažką padarysite ne taip, biskvitas susmegs ir jūsų darbas nueis veltui. Trečia – dievinu kepamo biskvito kvapą. Kai jis kepa, pakvimpa visi namai, tada prisimenu vaikystę, močiutę ir senelį, darbų šurmulį, kai senelis  kepdavo tortus. Ketvirta – biskvitiniai pyragėliai, pyragai - aristokratų desertas. Jais gali mėgautis kasdien: ryte prie kavos, popiet su arbata arba desertiniu vynu. Ir žinoma skanauti vieną.
Biskvitas, manau yra kulinarijos šedevras. Turėdamas kiaušinius ir miltus, gali paruošti tobulo skonio, tirpstantį burnoje desertą. O kaip  biskvitą patieksite, tai jau jūsų fantazijos reikalas. Būdų yra gal tūkstantis.
Šiandien pas mane ant stalo biskvitas, kurį kepu netradiciškai, nes į tešlą pilu karšto vandens.

Biskvitiniam tortui reikės:
       6 kiaušinių
       120 g cukraus
       100 ml verdančio vandens
       300 g  miltų
       3 valgomi šaukštai bulvių krakmolo
       2 valgomi šaukštai lydyto sviesto
      Pertepimui:
       500 ml 30% riebumo grietinėlės
       Šviežių aviečių ( kai kepiau šiandien naudojau šaldytas)
      Cukraus pudros, apibarstymui torto
Matuoju stiklinėmis, nes taip paprasčiau. Paimkite tokią stiklinę, į kurią telpa 200 ml vandens. Ir su ja matuokite visus ingredientus.

1. Kiaušinius su cukrumi plakame tol, kol ištirps cukrus ir  masė patrigubės. Kiaušinių masė pasidaro puri, nesijaučia cukraus kruopelės. Ar dar liko neištirpusio cukraus, galime patikrinti masę patrynę tarp pirštų. Jei cukrus nesijaučia, vadinasi ištirpo. Plakti reikia iki tol ,kol kiaušinių masė pasidaro tiršta ir lieka linijos.



2. Į išplaktus kiaušinius,vis dar  plakant, pilame 0.5 stiklinės verdančio vandens. Plakame toliau kokias 3 minutes. Tada bus galima berti miltus.
3. Miltus ir krakmolą persijojame 3 kartus. Persijoti miltai suteikia biskvitui purumo.
4. Miltų ir krakmolo mišinį palengva beriame į kiaušinių plakinį ir lengvai maišome. Maišome labai atsargiai, iš apačios į viršų. Jokiu būdu neplakite ir nemaišykite greitais judesiais.
5. Kai miltus išmaišysime, supilame 2 valgomus šauktus lydyto sviesto ir dar palengva pamaišome.
6. 2 tortinių šonus ištepame sviestu, o dugną išklojame kepimo popieriumi.
7. Tešlą supilame į 2 tortines po lygiai  ir pašauname į iki 160 C temperatūros įkaitintą orkaitę.
8. Biskvitas kepa 35-40 minučių. Jokių būdu nevarstykite orkaitės durelių. Ar biskvitas iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku. Jeigu jis, įbedus į biskvitą lieka sausas, vadinasi biskvitas iškepė.
9. Iškepusį biskvitą, išimame iš orkaitės ir turime stuktelti į stalą. Aš pakėlusi skardą metu ant stalo. Taip mesti reikia, kad išeitu oras ir drėgmė. Nebijokite, jeigu biskvitas gerai paruoštas, jis nesukris. Jeigu sukris, vadinasi, kažką padarėte ne taip gamindami.
10. Biskvitus išimame iš skardos, ataušiname.
11. Biskvitus pertepame plakta grietinėle ir šviežiomis avietėmis.
12. Ant viršaus užpilame plaktos grietinėlės, papuošiame avietėmis ir pabarstome cukraus pudra.
Pusvalandžiui dedame į šaldytuvą.
Po 30 minučių kviečiame draugus ir mėgaujamės labai mano mėgstamu tortuku.



Man šis tortukas labai patiko. Biskvitas lengvas, avietės gaivios, o grietinėlė , kaip debesėlis.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą