2015 m. kovo 21 d., šeštadienis


Lašišos pyragas



Ir vėl Jums žuvies receptas. Negaliu nepasidalinti šiuo receptu, nes jis tikrai vertas dėmesio.
Pyragą paruošti šiek tiek užtruksite, bet jau paruoštas jis gali stovėti 24 valandas šaldytuve ir laukti svečių. O svečiams atvykus, šaunate į orkaitę ir prašau jums karštas patiekalas. 


Pyragui reikės:

       450 g šaldytos sluoksniuotos tešlos (atšildytos lėtai šaldytuve)
       1 šaukšto sviesto
       1 susmulkintos česnako skiltelės
       200 g šviežių špinatų (nupjaukit kotelius)
      2 šaukštų kapotų šviežių krapų
      1/2 citrinos nutarkuotos žievelės, galima įdėti ir šiek tiek daugiau
      2 x 500 g lašišos file gabaliukų (be odos!)
      2 šaukštų krienų
      2 šaukštų Dijon garstyčių
      3 šaukštų grietinės
      1 suplakto kiaušinio, pyrago viršui patepti

Imamės darbo:

1. Gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite kapotus česnakus, šiek tiek apkepinkite, suberkite šiek tiek pasmulkintus špinatus. Kaitinkite maišant, kol lapeliai sukris.

2. Pakepintus špinatus sudėkite į sietelį ir palikite nuvarvėti kelias minutes. Tada šaukšto nugarėle gerai paspauskite prie sietelio kraštų, kad kuo daugiau skysčio nubėgtų. Kuo sausesni liks špinatai, tuo geriau gausis pyragas. Tada įmaišykite kapotus krapus ir citrinos žievelę. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir gerai išmaišykite. 

3. Lašišos file nuplaukite ir gerai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Gerai pasūdykite file rupia druska ir pabarstykite pipirais ir aptepkite grietinės ir krienų mišiniu. 



4. Tada paskirstykite tolygiai špinatų mišinį ir ant viršaus užklokite kita lašišos pusele. Kad pyragas gautųsi vienodo storumo, dėdami puseles vieną ant kitos, ant plonosios lašišos dalies dėkite storąją.

5. Iškočiokite iš sluoksniuotos tešlos 3 mm plonumo stačiakampį, tokį, kad laisvai tilptų paruoštas lašišos suvožtinis sulenkiant tešlą perpus, ir liktų platūs kraštai, kuriuos, jei bus per dideli, nupjausite. Palikite kraštus plačius, nes juos reiks sulankstyti, kad kepant nebėgtų skystis.

6. Tešlos lakštą patieskite ant kepimo popieriaus ir jį ištepkite Dijon garstyčiomis.

7. Tada dėkite lašišos sluoksniuotį, palikdami plačius tešlos kraštus. Tuos kraštus patepkite kiaušinio plakiniu, tada užlenkite ilgą tešlos kraštą taip, kad pasislėptų visa lašiša.
 Pirštais užspauskite tešlos kraštelius kuo arčiau lašišos, nupjaukite tešlos perteklių, likusius kraštelius gražiai suspausdami užraitykite.



8. Iš nupjautų tešlos gabaliukų padarykite dekoracijas –  papuoškite pyrago viršų. Tada visą viršų ištepkite kiaušinio plakiniu ir padėkite pyragą į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui (galite laikyti taip paruoštą net 24 valandas). Aš laikiau per naktį. Taip laikomas pyragas įgauna skonio, lašiša pasiima visus prieskonius.

9. Įkaitinkite orkaitę iki 180C (su apipūtimo funkcija). Prieš pašaudami pyragą dar kartą ištepkite kiaušinio plakiniu ir padarykite keletą skylučių viršuje garams išeiti kepant.

10.  Kepkite apie 40min., arba kol visa tešla gražiai paruduos. Neišsigąskite, jei per skylutes, kurias padarėte, tekės sultys – taip turi būti:)
Palaikykite išėmę iš orkaitės keletą minučių prieš pjaustydami ir patiekdami svečiams. Pjaustykite su dantytu peiliu.



Buvo labai labai skanu, liko mažas gabalėlis, jį suvalgėme šaltą. Šaltas pyragas irgi skanus.

Už receptą dėkoju www.nidosreceptai.lt



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą