2015 m. kovo 4 d., trečiadienis

Grybienė



Kodėl šiandien ir kodėl grybų sriuba, negaliu atsakyti. Gal todėl, kad senai valgiau grybus ir prisiminiau, kaip smagu klaidžioti po Varėnos miškus, kvėpuoti grynu oru ir džiaugtis, kai pamatai po pušimi pūpsantį grybą.
Aš labai mėgstu grybus. Grybai vitaminų turi nedaug, tačiau turtingi baltymais, amino rūgštimis, mineralinių medžiagų kiekiu grybai nenusileidžia vaisiams ir daržovėms, o fosforo, kalcio, kalio kiekiu jie prilygsta žuvies mėsai.
Rudenį grybus ruošiu žiemai: užšaldau, džiovinu. Šiandien virsim sriubą iš šaldytų grybų.

Puodui sriubos reikės:

1 morkos
1 svogūno
4 bulvių
50 g sviesto
300 g šaldytų grybų ( jei kada turėsit šviežių, sriuba bus nepakartojamo skonio)
100 g jautienos išpjovos ar kumpio
Sauja krapų
Sauja smulkintų petražolių
Druskos, juodųjų pipirų, lauro lapų

1, Svogūną nulupame ir smulkiai supjaustome. Svogūną kepiname ant sviesto puode, kol suminkštėja.
2. Morką smulkiai sutarkuojame, suberiame į puodą, kur kepa svogūnas, pakepiname 7 minutes.
3. Užviriname 2 litrus vandens (aš užvirinu arbatinyje), vandenį supilame į puodą su daržovėmis.
4. Kai vanduo pradeda burbuliuoti, sumetame grybus, kubeliais supjaustytas bulves. Verdame 15 minučių.




5. Baigiant virti suberiame prieskonius ir sudedame labai plonai supjaustytą jautieną.




6. Suberiame petražoles ir krapus. Išjungiame viryklę ir  sandariai uždengiame puodą. 


7. Uždengtas puodas turi pastovėti 15-20 minučių. Po 15 minučių sriubą galite ragauti.

Skanus, gardus, sotus ir labai lietuviškas patiekalas.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą