2015 m. vasario 19 d., ketvirtadienis

Rūkyta lašiša su žirnelių koše



Nevalgau mėsos, dėl to jos mažai gaminu, bet labai mėgstu žuvį. Žuvį valgo visa mano šeima, jos valgom labai daug ir įvairios. Lietuvoje dabar galima nusipirkti kokybiškos ir skanios žuvies. Pavasarį, mano vyras  iš Norvegijos parveža oto ar menkės, namie tuomet  būna tikra žuvies puota.
Labai mėgstu lašišą, stengiuosi atrasti būdų, kaip ją įdomiai ir skaniai paruošti. Vienas iš visai neseniai išbandytų - karštai rūkyta lašiša. Paruošti ją labai lengva, ypatingų sugebėjimų tikrai nereikia, tik reikia turėti kinietišką keptuvę, kurioje mes rūkysim žuvį.
Šiandien kviečiu senai matytus draugus, stengsiuos juos nustebinti rūkyta lašiša ir ją patieksiu su žirnelių ir pankolių garnyru.

4 žmonėms reikės:
       800 g lašišos file
       Žuvies marinatui - 2 šaukštai viskio
                                      1 šaukštai rudojo cukraus
                                      1 šaukšteliai druskos. Marinatui skirtus produktus sumaišome ir ištriname jais žuvį, paliekame pastovėti apie valandą.

1.Paruošiame keptuvę, kurioje rūkysim žuvį: išklojame keptuvę folija, kraštus nenupjaunam, bet paliekam ilgesnius, kad galėtumėm užlankstyti foliją ant dangčio ir užsandarinti keptuvę. Į dugną beriame žalios arbatos arbatžolių, įberiam valgomą šaukštą su kaupu, ant arbatžolių užberiame 1 šaukštelį cukraus.




 2. Dedame groteles, ant jų sudedame lašišą ir keptuvę uždengiame dangčiu.




3. Kraštus užlankstome su folija, kad visas indas būtų sandarus.




4. Lašišą rūkome ant labai labai mažos ugnies apie valandą laiko. Rūkymo laikas priklauso nuo lašišos filė storio, jeigu lašišos file labai plona, tai užteks ir pusvalandžio.
5. Taip išrūkyta lašiša yra labai sultinga ir minkšta.
6. Lašišą patiekiau su žirnių ir pankolių koše.

     Žirnių košė su pankoliais



      Žirniai labai dera su lašiša, jų skoniai vienas kitą papildo.
      1 pakelis šaldytų žirnelių
          1 pankolis
          0.5 svogūno
          70 g parmezano sūrio
          30 g sviesto

1. Žirnelius, supjaustytą pankolį ir svogūną sudedame į puodą, užpilame vandeniu kad apsemtų daržoves, įberiame druskos ir verdame kol žirneliai išverda.


2. Nupilame likusį skystį ir žirnelius su trintuvu triname, kol neliks kietų gabalėlių.
3. Sutrintą košę pagardiname sutarkuotu sūriu, muskato riešutu ir kvapniais pipirais, sviestu. Viską gerai išmaišome.


Bandykit, tikrai nepasigailėsit, o ir gaminimo procesas labai malonus. Dūmelio kvapas pasklinda po visus namus ir maloniai kutena nosį, sužadina apetitą.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą