2015 m. vasario 25 d., trečiadienis

Naminė duona


Kai pirmą kartą ją iškepiau, vaikai labai greitai suvalgė vieną, tiesiog užsigerdami pienu.
Duoną  labai lengva kepti, o iškepta ji yra neįtikėtinai minkšta, tiesiog burnoje tirpsta.
Šiandien ši duonelė buvo patiekta prie brokolių sriubos, bet galima ją valgyti su sūriu, su lašiša, mirkyti į alyvuogių aliejų ir į duką.
O į tešlą pridėjus daugiau cukraus ir džiovintų vaisių, gausim puikų pyragą popiečio arbatėlei.

Ingredientai:

      350 ml šilto vandens 
      2 šaukšteliai sausų mielių
      200 g bulvių košės
      50 ml alyvuogių aliejaus 
      2 šaukšteliai druskos
      2 šaukšteliai cukraus
      500 g miltų
      

              1. Į dubenį įpilame šilto vandens (tik nepilkit karšto, nes mielės žus), dedame mieles, cukrų, druską, viską gerai išmaišome. Maišome, kol mielės ir cukrus ištirps.
               2. Į vandenį su mielėmis pilame aliejų, dedame bulvių košę, viską išmaišome, beriame miltus. Tešlą minkome apie 7-8 minutes. Kuo tešla drėgnesnė, tuo duona bus minkštesnė.
              3. Išminkytą tešlą uždengiame virtuviniu rankšluoščiu ir pastatome šiltai, kad tešla pakiltų.Tešla rūgsta apie 2 valandas.
              4. Pakilusią tešlą verčiame ant lentos, pabarstome miltais, dar kartą išminkome ir formuojame duonos kepaliuką. Aš kepiau vieną didelį. Galima kepti du mažesnius.






              5. Skardą išklojame sviestiniu popieriumi, dedame tešlą, suplojame ją rankomis, galima padaryti įspaudus pirštais, pašlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome rozmarino šakelėmis, rūpia druska ir šauname iki 220  temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepame apie 40 minučių.



              6. Iškepusi duona yra gelsvo atspalvio. Jei pabelsit ranka į kepalą, jis skambės. lyg būtų tuščiaviduris.




   Jeigu į tešlą pridėsime papildomai 150 g cukraus, džiovintų abrikosų, o viršų, prieš kepant pabarstysime  rudu cukrumi, išsikepsim, gardų, saldų pyragą  prie kavos ar arbatos.              








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą