2015 m. vasario 17 d., antradienis



Močiutės mieliniai blynai


Vaikystėje šiuos blynus močiutė kepdavo per Užgavėnes, mielėmis pakvipdavo visi namai, blynų prikepdavo tiek, kad užtekdavo ir kaimynų vaikams, ir namiškiams. Pūpsodavo kalnas blynų ant stalo, o mes vienas po kito valgydavom su braškių uogiene arba obuoliene.
Ir dabar, per Užgavėnes, visada kepu mielinius blynus, iškepti juos labai paprasta, o ir produktų reikia visai nedaug.
Iš tokio kiekio tešlos iškepsit tikrai daug blynų, jei turit obuolių, nepatingėkit išsivirti obuolienės arba  galit valgyti su cinamonu, mano vaikai valgo su cukrumi.

Blynams reikės:

      600 ml šilto vandens
      3 šaukštų cukraus
      1 šaukštelio druskos
      10 g sausų mielių
      750 g miltų
      1 kiaušinio
      30 ml degtinės (jei neturit galima pilti romo arba brendžio)
      Saulėgrąžų aliejaus kepimui

Iš tokio kiekio tešlos iškepsit tikrai daug blynų, jei turit obuolių, nepatingėkit išsivirti obuolienės arba  galit valgyti su cinamonu, mano vaikai valgo su cukrumi.

Imamės darbo:

1.  dubenį supilame šiltą vandenį, suberiame mieles, cukrų, druską, maišome  kol mielės ir cukrus  ištirps.
2. Įmušame kiaušinį ir beriame miltus, maišome viską su mediniu šaukštu.
3. Miltų dedu tiek, kad tešla būtų grietinės tirštumo, nepadarykit per skystos, nes tada kepant blynai prisigeria labai daug aliejaus. Kai miltus išmaišome, supilame degtinę.
4. Tešla paruošta, uždengiame skepeta ir pastatome šiltai, kad tešla pakiltų. Tai trunka apie 1.5 valandos.
5. Išrūgusi tešla padidėja dvigubai, visame paviršiuje matosi akutės.
6. Paruoštą tešlą dar kartą gerai išmaišome šaukštu. Ji yra tąsi, pakėlus šaukštą tysta.


7. Į keptuvę pilame aliejaus, dedame po šaukštą tešlos, kepame kol gražiai apskrus iš abiejų pusių.

Valgykit į sveikatą ir draugus neužmirškit pavaišint. O jeigu liks, blynai ryte ir šalti prie kavos skanūs.



Jei norėsit išsivirti obuolienės, supjaustykit nuluptus obuolius mažais kubeliais (apie 20 nedidelių obuolių), sudėkit juos į puodą, įberkit 150 g cukraus, palikit puode pastovėti apie 2 valandas. Tada puodą dedat ant mažos ugnies ir verdate apie 50 minučių, kol obuoliai ištiš. Baigiant virti įberkit šaukštelį cinamono ir 1 citrinos žievelę su sultimis.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą