2015 m. vasario 7 d., šeštadienis



Falafeliai


Dievinu savaitgalius, galiu nuo pat ryto suktis virtuvėje, palepinti šeimyną vėlyvais pusryčiais ir gurmaniška vakariene.
Pusryčių stalas šiandien sotus ir turtingas, prisiragavom iki soties. Iki vėlyvos vakarienės pilvai bus pilnutėliai.


Šiandien ragaujam mangų gaivų sluoksniuotį ir falafelius.Tai vegetariškas arabų virtuvės patiekalas. Jų gamybos interpretacijų yra labai daug, bet kiek bandžiau, man šis receptas pats skaniausias. Kai vaišinau  draugus, niekas negalėjo atspėti iš kokios „mėsos ar žuvies“ jie pagaminti.
Visada patiekiami su jogurtiniu padažu ir gausybe žalių salotų. Galima su jais ir sumuštinius pasigaminti, jei į gamtą ruošiatės. Tiesiog perpjauname per pusę falafelį, darome suvožtinį su duona, pagardiname pomidoru ar agurku. Bus puikus priešpiečių  valgis iškyloje.

Falafeliams reikės:

      1 st.žiklinės džiovintų avinžirnių
      1 vidutinio dydžio svogūno
      1-2 skiltelių česnako
      Pundelis šviežių petražolių( jei mėgstat,galima dėti ir daugiau)
      1 šaukštelio kumino sėklų
      1 šaukštelio kaledrų sėklų
      ¼ šaukštelio aitriųjų pipirų
      1 šaukštelio kepimo miltelių
      3 šaukšto citrinos sulčių (jų dedu kartais ir daugiau)
      1 kiaušinio
      1 šaukšto miltų
      3 šaukšto sezamo sėklų
      Druskos
      Aliejaus kepimui  
  
          Padažui:
     Nedidelio indelio natūralaus jogurto
     2 šaukšto tyro alyvuogių aliejaus
     2 šaukšto citrinos sulčių
     Šaukštelis cukraus
     Žiupsnelis druskos

         Salotoms:
      Salotų lapų(naudokit kokias mėgstate)
      Raudonųjų svogūnų
      Agurkų
      Vyšninių pomidorų

1. Džiovintus avinžirnius užpilti vandeniu ir brinkinti per naktį, aš kartais brinkinu ir ilgiau, maždaug 18 valandų, bet kokius tris kartus pakeiskite vandenį.
2. Išbrinkintus avinžirnius suberti į maisto smulkintuvą, įmušti kiaušinį, supilti citrinos sultis, sudėti susmulkintus svogūnus, česnakus, petražoles, suberti grūstus prieskonius (kuminą, kalendrą, čili pipirus). Trinti, kol visi ingredientai susimaišys, svarbu, kad neliktų didelių gabalų ir avinžirniai susitrintų. Nesistengti sutrinti visko į košę, smulkūs grūdeliai telieka.




3. Į gautą masę suberti miltus, kepimo miltelius, sezamo sėklas ir viską išmaišyti.



4. Keptuvėje įkaitinti aliejų (aš imu negilią keptuvę, nes avinžirnius galima kepti ir negilioje keptuvėje, nebūtinai virti aliejuje)
Rankomis suformuokite nedidelius maltinukus, juos dėti į keptuvę ir apkepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.




 5. Paruošti padažą: visus padažo  ingredientus sumaišyti.
6. Falafelius patiekti pagardinus padažu, su salotomis.




Šiandien mes juos valgėme per vėlyvus pusryčius, bet galima patiekti su virtom bulvėm pietums.
    




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą