Falafeliai
Dievinu savaitgalius, galiu nuo pat ryto suktis virtuvėje, palepinti
šeimyną vėlyvais pusryčiais ir gurmaniška vakariene.
Pusryčių stalas šiandien sotus ir turtingas, prisiragavom iki
soties. Iki vėlyvos vakarienės pilvai bus pilnutėliai.
Šiandien
ragaujam mangų gaivų sluoksniuotį ir falafelius.Tai vegetariškas arabų virtuvės
patiekalas. Jų gamybos interpretacijų yra labai daug, bet kiek bandžiau, man
šis receptas pats skaniausias. Kai vaišinau draugus, niekas negalėjo
atspėti iš kokios „mėsos ar žuvies“ jie pagaminti.
Visada
patiekiami su jogurtiniu padažu ir gausybe žalių salotų. Galima su jais ir
sumuštinius pasigaminti, jei į gamtą ruošiatės. Tiesiog perpjauname per pusę
falafelį, darome suvožtinį su duona, pagardiname pomidoru ar agurku. Bus puikus
priešpiečių valgis iškyloje.
Falafeliams
reikės:
1 st.žiklinės džiovintų avinžirnių
1 vidutinio dydžio svogūno
1-2 skiltelių česnako
Pundelis šviežių petražolių( jei mėgstat,galima dėti ir daugiau)
1 šaukštelio kumino sėklų
1 šaukštelio kaledrų sėklų
¼ šaukštelio aitriųjų pipirų
1 šaukštelio kepimo miltelių
3 šaukšto citrinos sulčių (jų dedu kartais ir daugiau)
1 kiaušinio
1 šaukšto miltų
3 šaukšto sezamo sėklų
Druskos
Aliejaus kepimui
Padažui:
Nedidelio indelio natūralaus jogurto
2 šaukšto tyro alyvuogių aliejaus
2 šaukšto citrinos sulčių
Šaukštelis cukraus
Žiupsnelis druskos
Salotoms:
Salotų lapų(naudokit kokias mėgstate)
Raudonųjų svogūnų
Agurkų
Vyšninių pomidorų
1. Džiovintus
avinžirnius užpilti vandeniu ir brinkinti per naktį, aš kartais brinkinu ir
ilgiau, maždaug 18 valandų, bet kokius tris kartus pakeiskite vandenį.
2. Išbrinkintus
avinžirnius suberti į maisto smulkintuvą, įmušti kiaušinį, supilti citrinos
sultis, sudėti susmulkintus svogūnus, česnakus, petražoles, suberti grūstus
prieskonius (kuminą, kalendrą, čili pipirus). Trinti, kol visi ingredientai
susimaišys, svarbu, kad neliktų didelių gabalų ir avinžirniai susitrintų. Nesistengti
sutrinti visko į košę, smulkūs grūdeliai telieka.
3. Į
gautą masę suberti miltus, kepimo miltelius, sezamo sėklas ir viską išmaišyti.
4. Keptuvėje
įkaitinti aliejų (aš imu negilią keptuvę, nes avinžirnius galima kepti ir
negilioje keptuvėje, nebūtinai virti aliejuje)
Rankomis
suformuokite nedidelius maltinukus, juos dėti į keptuvę ir apkepti iš abiejų
pusių, kol gražiai apskrus.
6. Falafelius
patiekti pagardinus padažu, su salotomis.
Šiandien
mes juos valgėme per vėlyvus pusryčius, bet galima patiekti su virtom bulvėm
pietums.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą